ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

21. 07. 2018

KAKO SE REŠITI STRAHOVA OD NOŠENJA KONTAKTNIH SOČIVA?

Mnogi nosioci naočara imaju neopravdane strahove od kontaktnih sočiva, koja bi im pružila lagodniji životni stil. Većina tih strahova su povezana sa stavljanjem ili skianjem kontaktnih sočiva, i odsjećajem stalne prisutnosti sočiva u oku. Ovi strahovi su prirodni i verujte nam niste jedini.


Bojite se da dodirnete oči?
Najčešći strah povezan s kontaktnim sočivima je upravo ovaj. Ovaj strah se bez problema savlada praksom. Prilikom stavljanja sočiva  pogledajte gore, a sočivo postavite s donje strane. Nakon što je sočivo postavljeno, pogledajte dole kako bi sočivo prekrilo rožnjaču . Mnogi novi nosioci kontaktnih sočiva se boje povrede prilikom stavljanja ili skidanja ali u praksi je taj strah neopravdan.


Što ako sočivo stavim nepravilno?
Neki nosioci su zabrinuti da će sočivo prilikom stavljanja u oko staviti na pogrešno mesto. Nema osnove za strahove ovakve vrste. Kontaktna sočiva  su dizajnirana tako da su nakon postavljanja i nekoliko treptaja na “pravom” mjestu, tj. prekrivaju rožnjaču.


Šta ako se sočivo zagubi iza oka?
Ovakav strah je potpuno razumljiv, ali srećom neopravdan. Kontaktno sočivo se ne može zagubiti negde iza očne jabučice. Građa našeg oka jednostavno to ne dozvoljava.


Bojite se infekcije oka?
Veliki broj ljudi se boji mogućih infekcija povezanih s korišćenjem kontaktnih sočiva. Nastanak infekcije možete eliminisati pravilnom negom kontaktnih sočiva, redovnim čišćenjem, dezinfekcijom i ispiranjem. Važno je detaljno pranje i sušenje ruku pre rukovanja s sočivima. Takođe je od velike važnosti izbegavanje kontakta s vodom dok nosite sočiva (tuširanje, bazeni, reke itd.),jer u vodi se mogu naći bakterije i drugih mikroorganizmi koji mogu izazvati infekcije oka.