ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

07. 06. 2016

Mali rečnik oftalmoloških pojmova

Često se susrećete sa nekim terminima iz oftalmologije, a za mnoge od njih ne znate pravo značenje. Pokušaćemo da vam objasnimo neke najčešće korišćene termine.

 

Emetropija


Emetropija je stanje normalnog prelamanja i formiranja lika predmeta na mrežnjači. Emetropno oko je normalno oko, tj nema dioptriju.

 

Pročitajte: Kako pročitati recept za kontaktna sočiva

 

Ametropija

 

Ametropija je stanje refrakcionih anomalija (kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam) tj. odstupanja od normalne refrakcije.

 

Kratkovidost ili myopia


Kratkovidost ili myopia je stanje kada svetlosni zraci formiraju žižu negde ispred mrežnjače. Kratkovidi ljudi jasnije i izoštrenije vide objekte koji su im bliže, a ono što je udaljeno vide mutno. Kratkovidost je najčešća nasledna i prvi simptomi se javljaju u detinjstvu ili u školskom periodu. Obično se stabilizuje oko 20-e godine.

 

Pročitajte: Šta je dioptrija.

 

Dalekovidost ili hypermetropia


Dalekovidost ili hypermetropia
je stanje kada svetlosni zraci formiraju žižu iza mrežnjače. Kod dalekovidih osoba najveći problem je vid na blizinu tj čitanje i rad na blizinu. U periodu između 40-45-e godine dolazi do slabljenja vida na blizinu. To se zove staračka dalekovidost ili prezbiopija. Koriguje se nošenjem naočara za blizinu.

 

Astigmatizam


Astigmatizam je anomalija oka kod koje je zbog nejednake zakrivljenosti rožnjače njena prelomna moć različita u različitim meridijanima.

 

Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam


Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam
se koriguju nošenjem dioptrijskih naočara i kontaktnih sočiva. Ako zanemarite vaše probleme sa vidom osetićete naprezanje i zamor očiju, glavobolju, a vaše stanje će se vremenom i pogoršati. Zato na vreme uradite kontrolu i uzmite odgovarajuću korekciju. Kada vam oftalmolog ili optometrista odredi dioptriju za naočare izmeriće vam razmak zenica.


Šta je razmak zenica i zašto se meri?


Razmak zenica je razmak od centra zenice jednog do centra zenice drugog oka. Izražava se u milimetrima. Razmak kod čitanja je za 2mm manji od razmaka za daljinu. Razmak se meri da bi optičar prilikom izrade vaših naočara centrirao stakla na vaš razmak. Zato nemojte kupovati gotove naočare jer nisu urađene po vašem razmaku zenica.

 

Razmak između zenica kako se meri

 

Ambliopija ili slabovidost

 

Ambliopija ili slabovidost je poremećaj oka koji se ne može ispraviti naočarima ili kontaktnim sočivima. Važno je uraditi oftalmološki pregled kod dece i na vreme nositi naočare ako je to potrebno. Vaš lekar vam može preporučiti da uradite pregled očnog dna i merenje očnog pritiska.


Šta je očno dno?


Očno dno ili fundus označava unutrašnju površinu oka koja se nalazi iza sočiva i mrežnjače, njene krvne sudove, očni nerv, makulu i staklasto telo. Pregled se obavlja oftalmoskopom i najbolje na široku zenicu. Posmatranjem očnog dna oftalmolog pomaže lekarima drugih specijalnosti u postavljanju dijagnoza i lečenju mnogih bolesti.

 

Očni pritisak


Očni pritisak je pritisak tečnosti unutar oka. Normalne vrednosti su između 10-21mm Hg. Ako se ne kontroliše i ne leči može dovesti do glaukoma, a i do slepila.

 

 

Prikaz kako izgleda normalno oko i oko sa glaukomom

 

 

Strabizam ili razrokost


Strabizam ili razrokost
je poremećaj položaja očiju (oba oka nisu usmerena u isto mesto u isto vreme). Najčešće nastaju zbog nesklada u pokretima spoljnih očnih mišića.

 

Tipovi strabizma


Neke bolesti oka sa kojima se često srećemo

 

Konjuktivitis


Konjuktivitis je upala vežnjače oka. Oči su crvene, suzne, a i često je praćena i sekretom. Leči se kapima i mastima za oči.

 

Katarakta


Katarakta je zamućenje očnog sočiva što dovodi do smanjivanja oštrine vida. Najčešće se javlja kod starije populacije. Leči se operativnim putem.

 

Ablacija retine


Ablacija retine je proces kada dolazi do odlubljivanja slojeva retine. Najčešća je kod visoke kratkovidosti. Ako vam se iznenada pojave bljeskovi, veliki broj mušica ili zamućenja obratite se lekaru. Ukoliko se ablacija ne leči može dovesti do slepila.

 

Retinopatija dijabetika


Retinopatija dijabetika
su promene na retini (mrežnjači) oka, koje nastaju kao posledica šećerne bolesti.

 


Oči su jedan od najvažnijih organa, oko 90% informacija iz spoljašnjeg sveta dobijamo preko njih. One su usko povezane sa zbivanjima u našem organizmu, a mnoga oboljenja oka su samo odraz drugih bolesti. Čuvajte vaše oči idite na redovne preglede i kontrole.