ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

25. 03. 2016

Sindrom “Mušice” u oku

Primetili ste sitna zamućenja u vidnom polju i imate utisak da se ona nalaze ispred oka, a ne u samom oku. Uz to vam se često javljaju bljeskovi i svetla na periferiji vidnog polja koja traju vrlo kratko. Ako ste osetili neku od ovih tegoba, možda imate problem sa simptomom zvanim “musica u oku”.

 

Pročitajte: Katarakta.

Staklasto telo je providna, koloidna supstanca koja ispunjava unutrašnjost oka. Masa staklastog tela obrazuje gel-sistem kojeg oko 98-99% čini voda i 1-2% čvrste materije. Uloga staklastog tela je da obezbedi oblik očne jabučice, čvrst oslonac unutrašnjim slojevima oka i transport kiseonika od krvnih sudova zadnjeg segmenta oka do njegovih prednjih delova.

 

Kod mladih osoba staklasto telo je prozirno, a tokom života se pojavljuju zamućenja tzv. mušice( tračice, končići). Te mušice su zapravo plivajuće mutnine depozita unutar staklastog tela, koje su posledica degenerativnih promena. Ova zamućenja u većini slučajeva ne predstavljaju ozbiljan problem, ali nam smetaju, jer slede naš pogled. Vremenom se naviknemo na njih.

 

Lečenje nije potrebno ukoliko nema drugih promena u oku. Zato se treba obratiti oftalmologu koji ce posle kompletnog oftalmološkog pregleda ustanoviti da li se radi o ozbiljnom problemu ili ne. Mogu nam ukazati na ablaciju retine, krvarenja u unutrašnjosti oka, bolesti krvnih sudova, posledice visokog krvnog pritiska ili šećerne bolesti.

 

 

                                                                     Prikaz preseka očne jabučice


ABM Clinic vam nudi kompletan oftalmološki pregled oka. Ne zanemarujte manje probleme, jer mogu dovesti do većih i ozbiljnijih problema očiju.