ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

18. 04. 2017

Šta su progresivne naočare i progresivna stakla

Kada dođete u 40-te godine, negde između 40-45. godine života, javlja vam se problem kod čitanja, pisanja ili rada na blizinu. Imate potrebu za izmicanjem teksta koji čitate, potrebno Vam je više svetlosti i osećate zamor oka ili glavobolju. Ušli ste u period presbiopije (tzv. staračke dalekovidosti), prirodnog procesa starenja oka, kada sočivo našeg oka gubi elastičnost i teže fokusira bliže objekte.

 

Muškarac koji nosi progresivne naočare dok radi za računarom


Ako do tada niste nosili naočare, počećete da nosite naočare za čitanje, a ako već nosite naočare za daljinu, sad dobijate još jedan par za blizinu. Ako pri radu koristite i računar koji se nalazi na udaljenosti između daljine i blizine (tzv. srednja daljina), treba Vam još jedan par naočara, jer su Vam naočare za blizinu jake, a za daljinu slabe za tu udaljenost. Što znači da Vam treba treći par naočara. I za to postoji odlično rešenje - multifokalne ili progresivne naočare.


Šta su to progresivna stakla?


To su stakla koja imaju više dioptrija sa postepenim prelazom dioptrijskih jačina. Nema potrebe za dva para naočara, za daljinu i blizinu, a rešićete i problem srednje distance kao što je kompjuter. Jasno ćete videti predmete bez obzira na udaljenost.

Do pojave progresivnih ili multifokalnih stakala, koristila su se bifokalna stakla koja su samo donekle rešavala problem. Sa njima vid je jasan na blizinu i daljinu, ali srednja distanca je mutna. Ta distanca na staklima ne postoji, sto znači nagli prelaz sa dioptrije za daljinu na dioptriju za blizinu, sa vidljivom linijom, takozvanim “prozorčetom”, što naravno kvari i estetiku.

 

Pročitajte: Kako da znate da li su vam potrebne naočare za čitanje.


Progresivna stakla će eliminisati taj problem naglog “skoka” slike. Nevidljiva linija multifokalnih stakala omogućava postepeni, progresivni, mekani prelaz od pogleda na daljinu, preko srednje udaljenosti, do pogleda na blizinu. Kada nosite progresivne naočare lako možete podići pogled i videti jasno sve u prostoriji i u daljini. Možete zatim odmah pogledati i u kompjuter, koji je na srednjoj udaljenosti, a onda spustiti pogled da nešto pročitate ili radite nešto na blizu.

 

Muškarac koji nosi progresivna stakla


Koliko je teško navići se na progresive?


Prilagođavanje na nova stakla može trajati od par sati do desetak dana. Brzina navikavanja najviše zavisi od širine vidnog polja. Što je veće vidno polje, “plivajući efekat” pri pomeranju pogleda na dole pa u stranu je manji. Brzina adaptacije zavisi i od adicije (razlika u dioptriji između daljine i blizine) i mnogo je adaptacija jednostavnija kada je adicija manja, a ona je manja kada je klijent mlađi. Iz tog razloga, naša je preporuka da čim se javi potreba za nošenjem dva para naočara, odmah uzmete progresivna stakla, jer će adaptacija “danas“ biti jednistavnija nega za par godina (adicija se godinama povećava).

Nisu sva progresivna stakla ista. ABM CLINIC u ponudi ima progresivna stakla vodećih svetskih proizvođača, kao što su Essilor, Hoya, Zeiss koji svojim najnovijim tehnologijama uspešno uklanjaju plivajući efekat slike i čine prilagođavanje jednostavnim i bržim. U ponudi imamo i progresive domaćih proizvođača koji sa svojim vrhunskim proizvodima i uz pristupačnu cenu nude klijentima veliki stepen zadovoljstva. Navedeni proizvođači nude širok raspon progresivnih stakala prilagodljivih Vašim potrebama. Takođe, sva progresiva stakla su dostupna i u fotoosetljivoj i sunčanoj varijanti. Cena progresivnih stakala zavisi od proizvođača, materijala, završnih slojeva, širine vidnog polja, fotoosetljivosti itd…

Poslušajte savete našeg profesionalnog osoblja koje će Vam preporučiti određene progresivne naočare u zavisnosti od Vaših potreba.