ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

27. 07. 2018

BRIGA O VAŠIM NAOČARIMA I NJIHOVO ČUVANJE

 

Kako biste Vaše naočare očuvali pročitajte neke od korisnih saveta. 
 
  • Nosite naočare za čitanje na trakici oko vrata kako biste smanjili mogućnost gubljenja ili lomljenja.
  • Kada skidate naočare za čitanje s Vašeg lica, skidajte ih lagano i po mogućnosti sa obe ruke. To će sprečiti rastezanje okvira naočara i slabljenje šrafova.
  • Izbegavajte nošenje naočara na vrhu Vaše glave, jer će ručke na taj način biti pod pritiskom, a i vremenom ćete izobličiti naočare.Čuvajte naočare u futroli kada ih ne koristite.
  • Pri odlaganju naočara na ravnu površinu, uvek ih položite tako da su stakla gore, a drškice dole. Tako izbegavate ogrebotine površine sočiva i deformaciju drškica.
  • Izbegavajte ostavljanje naočara za čitanje na kontrolnoj tabli automobila jer ih intenzivna, direktna toplina može izobličiti.
  • Izbegavajte zadržavanje znoja i laka za kosu na staklima naočara, jer oni mogu oštetiti premaz stakala.

 

Kako čistiti naočare?

Bez obzira na obradu, dioptrijska sočiva se često isprljaju svakodnevnim nošenjima. To je slučaj sa naočarima za čitanje s obzirom da njih vrlo često stavljamo i skidamo.


1. Isperite naočare sa vodom iz slavine
Ako su Vaše naočare prljave zbog obavljanja poslova u dvorištu ili obavljanja poslova čišćenja, pa su prekrivene prljavštinom i prašinom, najbolje je da ih pre čišćenja isperete vodom iz slavine.

 

2. Upotrebljavajte odgovarajuće sredstvo za čišćenje
Najbolji način da očistite Vaše naočare jeste korišćenje odgovarajućih sredstava za čišćenje stakala. Specijalno sredstvo za čišćenje naočara će Vam pomoći da skinete nečistoću sa Vaših stakala.

 

 

3. Upotrebljavajte odgovarajuću tkaninu
Važno je koristiti odgovarajuću vrstu tkanine pri čišćenju vaših naočara. Tkanine od mikrofibera ne ostavljaju dlačice i mogu lepo očistiti nečistoću zbog svog mekanog materijala i gusto satkane tkanine.

 

4. Nežno brišite s jedne strane na drugu kružnim pokretima
Laganim kružnim pokretima brišite s jedne strane na drugu. Nemojte samo brisati po sočivu ili ribati napred i nazad. Znajte da sredstvo za čišćenje ne uklanja samo nečistoću sa stakala već i sa jastučića za nos.