ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

Istorija legendarnog brenda naočara Persol

Od 1917. godine, Persol kreira unikatne naočare, pružajući poverenje isključivo najkvalitetnijim materijalima. Iskustvo stručnjaka i dizajnera je doprinelo da one danas budu veoma prepoznatljive. Kvalitetna kontrola različitih nivoa operacija i završnih radova, svakako je doprinela da Persol danas postane sinonim za unikat i eleganciju.

 

Dakle, istorija Persol naočara datira od 1917. godine – kada je Đuzepe Rati (Giuseppe Ratti), fotograf i vlasnik optike Berry u Torinu, otpočeo avanturu koja je dovela do međunarodnog uspeha! U malom dvorištu u ulici Caboto, počeo je praviti tehnološki napredne naočare, dizajnirane da zadovolje potrebe pilota i trkačkih vozača koji su tražili komfor, zaštitu i optimalan kvalitet vida.

 

Tako su rođene Protector naočare, koje su se pravile od oblih, zasenčenih stakala sa gumenim okvirima koji su se pričvršćivali za glavu elastičnom trakom. Uskoro su se posle toga počele koristiti i od strane vojske kao i pilota Italijanskog Vazduhoplovstva.

 

Intuicija, genijalnost, inovacija i kvalitet su svrstali Protector naočare kao izbor vodećih vazduhoplovnih snaga širom sveta. Tokom ovog perioda, nošene su od strane pilotskih, automobilskih i motociklističkih asova – D’Annunzio, De Pinedo, Ferrarin, Chiron, Nazzaro, Fangio, Opessi, Bolognini and Ghersi su samo neka od poznatih imena koja su se opredelili za Protector.

 

Protector naočare su (specijalno po meri) napravljene za majora Gabriele-a d’Annunzio i za kapetana Natale-a Palli – koje su oni nosili tokom istorijskog leta iznad Beča 9.avgusta 1918.godine, kao i za Francesco-a De Pinedo za njegov let preko Atlanskog okeana koji je trajao nekih 193 sati.

 

Iz pera velikog kreatora, Eugenio-a Colmo (poznatijeg kao Golia) 1920.godine rođen je karakter “Cinesino” – koji je istakao optiku Berry u ulici Roma i koji je, sa svojim grafičkim razvojem, pratio reklamne kampanje za Ratti-jeve proizvode sledećih 50 godina, i to posebno Persol liniju koja je nastala u tom periodu.

 

Ponovo u toku dvadesetih godina, kreirana su poznata žuto-braon stakla (sočiva) koja su stavljana na sve Persol naočare, a pravljena su od neutralnog kristala najčistijeg silicijum dioksida (silica). Njihova posebna odlika se dobija zbog “en masse” proizvodnog procesa koji određuje njihovu obojenost i garantuje ekstremno visoku zaštitu od štetnih sunčanih zrakova.

 

1924.godine je Protector model bio zaštićen prvim od 14 međunarodnih patenta koje poseduje. Napravljene od 41 delova, koji zahtevaju 43 različite procedure sklapanja, Protector naočare su – posle pažljive analize – prihvaćene i od strane švajcarske vojske 1927.godine.

 

Sledeći razvoj Protector modela, vođen intuicijom i rešenošću da se kreiraju istinski revolucionarne naočare za sunce u smislu kvaliteta i udobnosti nošenja, doveo je stvaranja Persol brenda (zaštićene robne marke) gde Persol proizilazi iz “per il sole” što znači “za sunce” i koje naglašava njihovu funkciju u zaštiti od sunčevih zrakova.

 

Posebne karakteristike ovog inovativnog proizvoda su bile njihov pedantan dizajn, kristalna stakla (sočiva) – ponos Persola, srebrna strela (the Silver Arrow) – koja je i funkcionalni deo kao i dekorativni element), i Meflecto patent – sistem koji daje fleksibilnost drškama i nudi maksimalan komfor.

 

1930-tih godina je uveden Meflecto sistem, kao prvi takozvani “fleks” sistem drški – koji je i dan danas karakteristična odlika Persol brenda. Fleksibilnost drške se dobija uvođenjem najlonskih ili metalnih cilindara prosečenih jezgrom od čelika, koja tako omogućava apsolutan komfor i adaptabilnost bilo kojem licu.

 

Ovaj period je takođe obeležen stvaranjem Persol Victor Flex-a, kao primenom Meflecto koncepta. Kao prava “fontana tehnologije”, naočare su bile opremljene sa fleksibilnim mostom („3-notch bridge“ koji se i danas koristi kod modela 649) koji stvara komfornu zakrivljenost i pobošljava prijanjanje. Dodatno interno metalno ojačanje je dato drškicama novijih modela kako bi se mogle podešavati u smislu dužine i zakrivljenosti.

 

U tom vremenu se takođe pojavila i srebrna strela (“the Silver Arrow”) kao Persol-ov nepogrešiv simbol: šarka dekorisana sa strelom na drškici, inspirisana mačevima drevnih ratnika. Ova Ratti-jeva inovacija, koja je došla iz njegove intuicije, je odmah patentirana i više zemalja.

 

Sledile su razne verzije strele, dok razvoj i tehnička i dizajnerska poboljšanja nisu dovela do “vrhovne” strele (the “Supreme Arrow”), koja je i danas karakteristika brenda Persol.

 

Model 649 je napravljen 1957.godine za tramvajdžije Torina, kojima su trebale velike naočare za sunce da ih zaštite od vetra i prašine. Novitet njihovog dizajna im je doneo veliki uspeh, tako da su bile kopirane godinama od strane mnogih konkurenata, a i postale su legenda kad ih je Marcello Mastroianni nosio u filmu “Razvod na Italijanski Način.”

 

Zaštićen brojnim patentima, model 649 (koji je i danas aktuelan i prisutan u kolekciji) predstavlja “par excellence” simbol Persolovog dizajna.

 

Zahvaljujući njihovoj autentičnosti, francuska knjiga iz 1994.godine sa naslovom “Qualità: scènes d’objets à l’italienne” ih je uvrstila među predmete koji najbolje definišu italijanski kreativni genije, u prošlosti kao i danas.

 

60-ih godina, Persol je postao izvor pravog ponosa za italijansku industriju. Proizvodnja je proširena na zaštitne naočare – “Labor” model su bile zaštitne naočare za varenje, sa specijalnim filterima za razne namene. To je bila visoko razvijena specijalizovana linija, koja je imala 35 međunarodnih patenta i koja je postavila Persol na pedestal industrije okvira.

 

1962.godine je američko tržište osvojeno (iako je Persol već bio snabdevao NASU sa “four-lens” ili “četri sočiva” modelom)! Tada su se Persol naočare sve više i više nosile od strane poznatih ličnosti, ne samo pilota i sportista već i filmskih i tv zvezda kao što su Greta Garbo21 i Stiv Mekvin (Steve McQueen) koji su izabrali Persol kako za filmski set tako i za svakodnevni život.

 

Tokom 80-ih godina, Persol se povećao pažnju na tehnološke inovacije i negu kvaliteta svojih proizvoda. Persol je bio deo nekoliko ekspedicija kako bi testirao svoja stakla (sočiva) na velikim visinama kao i u pustinji, potvrđujući njihov učinak u ekstremnim uslovima, i kako bi se ispitali inovativni materijali.

 

Zahvaljujući Persol naočarima, bilo je moguće uspešno završiti sledeće ekspedicije:

 

 • Svalbard ostrva u severnoj Norveškoj
 • Pariz-Dakar trku
 • Pharaohs Rally 1991.godine – gde je ceo tim nosio Persol naočare za sunce.
 • Enrico Rosso nosio je Persol naočare 1989.godine kada je osvojio Kun vrh na Himalajima (23251 stopa) Sa njim je oftalmolog Paolo Gugliermina je kontrolisao vid i zaključio da nijedan član tima nije oštetio vid zahvaljujući posebno napravljenim Persol naočarima.
 • ostale ekspedicije kao ona na Cho Oyu, “Turquoise Goddess” (“Boginja kornjača”) na 26,906 stopa, je takođe bila moguća uz Persol zaštitne naočare.
 • Reinhold Messner, kao veliko ime u planinarenju, je omogućio ekstremno važna ispitivanja kvaliteta Persol stakala (sočiva).

 

1990.godine je kreirana Persol Sport linija, dizajnirana da zaštiti oči aktivnih sportista. Jean Alesi je 96-te i 97-me bio zaštitno lice.

 

Ranih 90-ih godina, Ornella Muti je bila zadužena za ženski imidž Persol-a. Specijalno za nju, Persol je kreirao neverovatno popularan model naočara (elegantan model 830). Posle nje, 1993.godine supermodel Carol Alt je dobila svoj model (Carol 853 model).

 

1991. godine je otvoren prvi Persol butik na legendarnom Rodeo Drajvu na Beverli Hilsu, kao dokaz da je preferiran od sve šire publike. 1994.godine, Persol je bio prisutan u 40 zemalja širom sveta i prodavan u 3500 maloprodaja u Italiji, i u preko 12000 u ostatku sveta. Uspeh ovog brenda je bio nediskutabilan – i zbog refinjenosti svojih modela, Persol je biran za reklamne kampanje velikih imena u svetu mode.

 

U aprilu 1995.godine, Luxottica grupa, kao svetski lider u ovoj oblasti, kupila je Persol robnu marku i pretvorila je u međunarodno priznatu veličinu. Persol je tako postao jedan od najvažnijih brendova u svetu naočara dok je zadržao lojalnost tradiciji i kvalitetu. Luxottica nastavlja da proizvodi Persol naočare u staroj fabrici u mestu Lauirano (Torino provincija) gde se danas prave sa istom pažnjom kao i uvek.

 

1995.godine, model 649 je izabran da predstavlja vezu između mode, dizajna i tehnologije na izložbi „Fra Moda e Design, linea infinita“ na milanskom Trijenijalu, uz kreacije Armanija, Kartijea, Mary Quant, Prade, Roleksa i ostalih.

 

2004.godine, ovaj model je predstavljen na izložbi “Excess. Fashion & Underground negli anni ‘80” uz raznovrsnu kolekciju savremenih predmeta pop kulture, tako demonstrirajući bezvremenu vrednost legendi.

 

Persol je, sa vremena na vreme, poverio svoj javni imidž nekim izvanrednim ličnostima: od pomenutih Ornella Muti, Jean Alesi i Carol Alt do Maria Grazia Cucinotta, fudbalera Alessandro Del Piero (98-99), Filippo Inzaghi (2004). Ove ličnosti su pokazale naklonjenost Persol legendi i interpretirali su njihov stil i karakter sa elegancijom i originalnošću.

 

Persol naočare nose najveća imena sa filmskog platna, kako na setu tako i u svakodnevnom životu. To je jedna magična “love story” između Persola i filmske industrije, koja traje od 1960-ih godina.

 

 • Steve McQueen je popularizovao dva Persol modela: 714 folding sunglasses i model 649. Nosio je specijalan par 714-ce sa plavim staklima u Aferi Tomas Kraun (The Thomas Crown Affair) i često je bio fotografisan noseći model 649.
 • Persol modele 2244-S i 2720-S su nosili Daniel Craig u Džejms Bond filmu Casino Royale.
 • Pierce Brosnan je nosio Persol model 2672-S kao Džejms Bond u filmu Die Another Day i onda Persol model 2720-S u Mamma Mia!.
 • Don Johnson je nosio Persol 69218 tokom treće sezone Poroci Majamija (Miami Vice)
 • U Mission: Impossible – Ghost Protocol Tom Cruise je nosio model 2978.
 • U seriji “Svita” (Entourage), premijeri sedme sezone, Ari Gold koga je igrao Jeremy Piven nosi Persol 2958S.
 • Stephen Dorff nosi Persol u filmu Somewhere režisera Sofia Coppola.
 • Ryan Gosling i Patrick Dempsey nose Persol PO2994S. Persol naočare za sunce nose Bill Murray u Lost in Translation i Broken Flowers. Marcelo Mastrojani u filmu
 • Dolce Vita. Nicolas Cage ih nosi u Lord of War.

 

Godine 2010., Persol je obeležio pedesetu godišnjicu Fellinijevog legendarnog filma La Dolce Vita proizvodnjom dva modela sunčanih naočara, koji bude šarm i privlačnost Rima 60-ih godina.

 

Oba modela se ističu vintage oblikom u dolce vite stilu – mačkasti oblik ženskog modela i okrugle konture muškog modela. Muški model karakterišu najnovija Photo-Polar stakla: Persolova ekskluzivna kombinacija fotohromatskog filtera sa polarizovanim filterom na staklenim sočivima. Ovaj tip stakala osigurava jasni i oštri vid, a njegov polarizovani filter onemogućava blještanje. Kao dodatak svemu, stakla prilagođavaju svoju boju u zavisnosti od jačine svetla.

 

Pogledajte kratak film o proizvodnim procesu Persol naočara