ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

03. 12. 2018

DECA I KONTAKTNA SOČIVA

Roditelji ovo pitanje postavljaju oftalmolozima kada njihovo dete izrazi želju da nosi kontaktna sočiva. Većina očnih specijalista se slaže da deca od 13-te, pa čak i 11-te godine mogu da nose sočiva, tj. da su njihove oči od tog uzrasta već dovoljno razvijene. Ono što je važnije od same starosti deteta jeste zrelost i sposobnost deteta da rukuju kontaktnim sočivima na odgovorajući način.

 

Nošenje kontaktnih sočiva zaista zahteva dosta odgovornosti. Pravilno održavanje i briga o kontaktnim sočivima su od suštinskog značaja da zdravlje detetovh očiju.

 

 

 

Da biste procenili da li je vaše dete dovoljno odgovorno, obratite pažnju kako se ophodi prema drugim odgovornostima. Da li ima dobre lične i higijenske navike, da li mu je soba uredna, da li ostavi kupatilo nakon upotrebe čistim i uopšte kako se ponaša prema kućnim i školskim obavezama. Takođe, da li pažljivo prati uputstva specijaliste za nošenje kontaktnih sočiva. Ukoliko na sve ove stvari morate da ga opominjete i podsećate, dete nije još uvek spremno za nošenje kontaktnih sočiva.


Nošenjem kontaktnih sočiva dete rešava probleme koje je do tada možda imalo sa samopouzdanjem zbog nošenja naočara. Današnja sočiva su tako dizajnirana da pružaju potpunu udobnost pri nošenju. Takođe, dečiji suzni film je kvalitetan, tako da ne mogu se javiti potencijalni problemi kao kod starijih nosioca kontaktnih sočiva. Ukoliko se dete bavi nekim sportom, ne postoji mogućnost da ih razbije i povredi se, kao sa naočarima. A ako sport zahteva nošenje zaštitnih naočara, kacige ili maske kontaktna sočiva su pravi izbor. Takođe, rešava se problema spadanja naočara sa nosa, zaboravljanja, magljenja, žuljanja.


Sve što je potrebno jeste motivacija, dobro održavanje, korišćenje u propisanom roku i nošenje kontaktnih sočiva je potpuno bezbedno za vaše dete.


Odvojte malo vremena, dovedite vaše dete na pregled i poslušajte savete naših stručnjaka. Kod nas možete naći veliki izbor kontaktnih sočiva vodećih svetskih brendova. Veliki lager dnevnih i mesečnih sočiva DOSTUPAN JE ODMAH.