ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

15. 04. 2016

Dioptrijske naočare kao modni detalj

Dioptrijske naočare osim što služe za korekciju vida, mogu predstavljati i poseban modni detalj na vašem licu. Prilikom biranja naočara, osim veličine vidnog polja za datu dioptriju i ostalih tehničkih stvari koje prate izradu dioptrijskih naočara, svakako obratite pažnju i na kvalitet, udobnost samih ramova, ali nemojte zaboraviti i na estetiku.

 

Birajte kvalitetne materijale


Birajte kvalitetne materijale, udobne za nošenje. Pogotovo ako naočare nosite duži deo dana. Materijali prirodnog porekla kao što je acetat, koji u svom sastavu ima pahuljice pamuka, svakako će vam biti prijatniji za nošenje, pogotovo u toku letnjih dana. Osim toga je lagan materijal i podseća na materijale poput slonovače, keramike ili pak murano stakla. Ne odaje utisak plastike. Ako ste pak ljubitelj metalnih i diskretnijih okvira, možete se opredeliti za titanijum, materijal izuzetne lakoće, fleksibilnosti, ali i izdržljivosti. Još neki od predloga su ramovi izrađeni od karbonskih vlakana, koja su takođe lagana i istovremeno izdržljiva.

 

Pročitajte: Zašto plastika a ne staklo.

 

Dioptrijske naočare moraju biti udobne, okvir ne bi smeo da pada na obraze. Drške naočara moraju biti udobno naslonjene na uši i ne bi trebale da stežu glavu. Širina naočara treba da prati širinu vašeg lica. Oblik i veličina moraju odgovarati i vašem razmaku zenica i veličini nosa.

 

Pročitajte: Kako izabrati dečije naočare za vid ili sunce.

 

Bitno je da izaberete okvir koji će ići u skladu sa vašim crtama lica i tenom


Osobama koje imaju ovalno lice pristaju svi oblici okvira. Ovakav oblik lica se smatra idealnim zbog uravnoteženih proporcija. Osobe sa ovakvim licem odabirom naočara treba da istaknu svoje prirodne pravilne proporcije, a ne da ih dodatno opterete masivnim okvirima tamnih boja.

Dioptrijske naočare za ovalno lice

Nasuprot tome, dioptrijske naočare mogu odvući pažnju sa nekih nepravilnosti ili nedostataka.
Tada naočare po svom obliku treba da budu u suprotnosti sa oblikom vašeg lica.

Ukoliko osoba ima izraženo okruglo lice ne bi trebalo da nosi okrugle forme naočara, već četvrtaste i uske forme. One će vizualno izdužiti i stanjiti lice.

Dioptrijske naočare za okruglo lice

Osobe koje imaju četvrtast oblik lica treba da izaberu naočare ovalnog oblika, koje će ublažiti oštre crte i zaobliti lice.
Ako vam je lice šire u donjem nego u gornjem delu, najbolje će vam pristajati mačkasti oblik naočara. Odlično će vam pristajati naočare naglašenih boja i naglašenih ivica.

Dioptrijske naočare za četvrtasto lice

Kako bi izduženo lice izgledalo kraće i uravnoteženo, možete izabrati okvire koji imaju više izraženu dubinu od širine ili sa niskim mostom koji vizualno skraćuje nos.
Ukoliko neko ima dugačak nos, treba da izabere naočare koje imaju naglašen most, kako bi ga on vizualno skratio. Dok osobe sa kratkim i širokim nosem treba da biraju naočare sa papučicama.

 

Biranje naočara prema boji tena i kose


Osim ovih smernica za odabir adekvatnih naočara, možete dodatno obratiti pažnju na boju tena i kose.
Uz svetliju put pristaju nežnije diskretnije boje ramova koje neće napraviti prevelik kontrast licu. Crna boja može odavati strožiji izgled i dozu ozbiljnosti. Ako ipak želite tamniji okvir, lepo mogu izgledati teget, siva, tamno ljubičasta, maslinasto zelena boja i sl. Ili pak neki diskretniji tanji okvir tamnijih boja. Osobe sa tamnijim tenom bi trebale birati intenzivnije boje.

Tamnokosima takođe bolje pristaju intenzivnije boje ramova, koje će osvežiti lice i doprineti efektnijem izgledu. Smeđim osobama odgovaraju braon tonovi, maslinasti, bakarni, crveni, oker ramovi, dok osobama sa svetlom kosom najvise pristaju tamnije boje ramova zbog kontrasta.

 

Naočare za sunce prema obliku lica


Dodatno možete naglasiti i boju vaših očiju odabirom adekvatnih ramova. Na primer, ako imate plave oči, pristajaće vam ramovi ljubičastih do plavičastih tonova.


Što se sunčanih naočara tiče, bilo bi dobro da obratite pažnju na iste parametre kao kod odabira dioptrijskih naočara. Najbolje je da budu usklađene i sa vašim oblikom lica, bojom tena i kose.

 

Odabir sunčanih naočara prema obliku lica

 

Ako želite da svoj odabir sunčanih i dioptrijskih naočara uskladite i sa trenutnim trendovima posetite prodajne salone ABM CLINIC.

 

Uz veliki broj aktuelnih modela, kod nas u svakom trenutku možete dobiti dodatne savete i u saradnji sa našim stručnim osobljem napraviti pravi odabir za vas.