ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

29. 09. 2018

KAKO ZAŠTITI OČI OD KOMPJUTERA?

Istraživanja pokazuju da oko 80% ljudi koji svakodnevno rade na kompjuteru imaju neke od simptoma kompjuterskog zamora očiju (CVS- Computer Visual Syndrome) koji karakteriše zamućena slika, naprezanje očiju, suve, iziritirane oči, crvenilo očiju, umorne oči.


Za ublažavanje ovih simptoma pročitajte sledeća uputstva i olakšajte sebi rad za računarom.


Pravite pauze


Posle svakih 20 minuta rada za računarom treba napraviti pauzu od 20 sekundi koju treba iskoristiti za gledanje u daljinu. Najidealnije bi bilo gledanje preko 6m ili kroz prozor kako bi se opustili očni mišići i akomodacija oka.

 

 

Ne zaboravite da trepćete


Veoma često gledajući u ekran računara zaboravimo da trepćemo, čak 5x ređe nego inače, što dovodi do bolnih, crvenih i suvih očiju. Trudite se da što češće trepćete ili koristite veštačke suze (bez konzervansa), koje ćete po potrebi ukapavati u oba oka kako bi oči stalno bile prekrivene suznim filmom koji ih neguje, čisti i omogućava oštru sliku.

 

Smanjite refleksiju svetla


Koristite ekran koji ne reflektuje odsjaj svetla ili filtere za ekran koji smanjuju odsjaj. Izbegavajte da svetlost direktno obasjava monitor. Ukoliko se iza ekrana nalazi prozor, takodje dnevna svetlost iza ekrana može da bude neugodna i naporna za oči. U tom slučaju koristite roletne ili zastore. Najbolje rešenje je da izvor svetlosti pada bočno na radnu površinu i monitor.

 

Postavite monitor na pravu udaljenost, prilagodite kontrast i veličinu fonta


Najbolje je da monitor računara bude udaljen od očiju od 50cm do 70cm najviše. Gornju ivicu monitora odmaknite od sebe, tako da bude pod uglom od 10-20 stepeni i malo ispod nivoa očiju. Kontrast između teksta i pozadine treba da bude maksimalan. Veličinu slova podesite tako da se oči ne naprežu.


Nosite naočare sa zaštitom za računar čak i ako nemate dioptriju


Nošenjem zaštitnih naočara sa Blue filterom, antirefleksnim slojevima i UV zaštitom je neophodan čak i ako nemate dioptriju, čime ćete sprečiti probleme koji mogu uzrokovati dugotrajna oštećenja naših očiju, prerano starenje oka, pojavu katarakte, senilne makularne degeneracije… Naša preporuka su francuska Essilor stakla Crizal Prevencia, Zeiss Blue Protect i Gross Blue Cut, koja pored Blue filtera imaju i UV zaštitu, višeslojne antirefleks slojeve, sloj protiv grebanja, prljavštine, prašine i vode.

 

 

Posetite prodajne salone ABM CLINIC, naše ljubazno osoblje će Vam pomoći u odabiru adekvitnih stakala za Vaše potrebe.