ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

22. 01. 2019

Koliko su pametni telefoni i tableti štetni za dečije oči?

 

Kada govorimo o riziku od previše provedenog vremena pored pametnih telefona i tableta kod dece, mi zapravo govorimo o štetnom uticaju prevelike količine plave svetlosti koju emituju razni digitalni uređaji.

 

Zašto je previše vremena provedeno pred računarom problem za decu?

LED monitori računara i prenosni digitalni uređaji emituju širok spektar vidljive svetlosti. Većina tih svetlosnih zraka je bezopasna, ali deo svetla koje emituju monitori je ustvari visoko energetski vidljiva svetlost koja se zove plava svetlost.

Istraživanja pokazuju da određeni zraci plave svetlosti mogu negativno utcati na mrežnjaču oka tokom dužeg vremena.Preveliko izlaganje plavoj svetlosti može narušiti normalni ciklus spavanja i budnosti, što ima negativan uticaj na naše telo.

Koji su rizici previše provedenog vremena pred monitorom za decu?

Dok je istina da gledanje u ekrane digitalnih uređaja povećava količinu izlaganja plavom svetlu kojem su deca izložena tokom celog životnog veka, važno je naglasiti da sunce emituje mnogo štetnije plavo svetlo od racunara, tableta i pametnih telefona. Tako da je izlaganje plavoj svetlosti sa digitalnih uredaja dodatna izloženost, uz onu koja dopire do nas od sunca.

Drugi važan faktor za razmatranje je vreme izlaganja. Izlaganje plavom svetlu iz sunčeve svetlosti je moguće samo od izlaska do zalaska sunca. Dok se izlaganje plavom svetlu od uređaja može se događati u bilo kom trenutku tokom dana, uključujući i noć.

Mogući rizični faktori koje donosi preveliko izlaganje plavoj svetlosti za decu mogu se kategorisati kao neposredni i dugoročni.

Neposredni rizici

Neposredni rizici zbog previše provedenog vremena ispred monitora obično se javljaju relativno brzo nakon ponavljajućeg izlaganja plavom svetlu. Mnogi od tih rizika povezani su sa prekidanjem biološkog ritma zbog gledanja u digitalne ekrane noću, što može otežati proces odlaska na spavanje u normalno vreme.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju poremećen 24-časovni ciklus spavanja i aktivnosti takođe imaju veći poremećaja raspoloženja, niži nivo sreće i veći osećaj usamljenosti.

Najcešći simptomi predugog gledanja u razne monitore kod dece su:

smanjen nivo pažnje
•razdražljivost
•bol u vratu i/ili ramenima
•glavobolja
•naprezanje očiju
•suve oči
•iritacija očiju

Bilo koji od ovih simptoma može potencijalno uticati na boravak u školi i društvenu interakciju.

Dugoročni rizici

Činjenica je da dugoročni rizici od povećane izloženosti plavom svetlu zbog česte upotrebe digitalnih uređaja još uvek nisu poznati. To je tako iz jednostavnog razloga što prethodne generacije nisu bile izložene velikom nivou plave svelosti iz digitalnih uređaja od svog ranog detinjstva

Što vi kao roditelj možete da učinite?

Slaba je šansa da će deca smanjiti svoju upotrebu digitalnih uređaja. Dakle, odgovor leži u preduzimanju koraka kako bi se ograničila količina plavog svetla koja je dospela do očiju dok koriste ove uređaje.

Jedno rešenje je kupovina naočara sa sočivima koja smanjuju količinu plave svetlosti koja dolazi do oka od računara, tableta i pametnih telefona. Neki proizvođači sočiva proizvode sočiva za naočare koje filtriraju štetno plavo svetlo.

Za kraj, napomenućemo da je preporučljivo raditi oftalmološki pregled kod dece svake dve godine ukoliko nisu prisutni problemi sa očima, ili cešće ukoliko je prisutna dioptrija. Naprezanje očiju kod dece i odraslih je mnogo manje ukoliko se nosi ispravna dioptrija.