ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

17. 01. 2019

Naočare za čitanje

 

Naočare za čitanje, hipermetropne naočare ili presbiopne, su vrsta optičkog pomagala, koje osobi pomaže da vidi predmet ili tekst u svojoj neposrednoj blizini odnosno 30-40cm od udaljenosti oka.

 

Naočare za čitanje odnosno za blizinu je najpopularniji termin sa kojim ćete se susreti u komunikaciji sa svojim prijateljem ili optičarem. Kao što smo naveli naočare imaju svoju funkciju i delimo ih najčešće kao:

Presbiopne ili Hipermetropne

 

 

 

Presbiopne naočare nose ljudi, koji slabije vide posle 40 godina života na blizinu. Te naočare se nose kada god imamo neku potrebu da nešto pročitamo na blizu, bilo to da je sms poruka, cena, novine, tekst na računaru i slično.

Najveća zabluda pri kupovini tih naočara je da trebate da kupite neke obične naočare samo zato što ih koristite za čitanje.

Ustvari, statistika pokazuje da prosečan čovek u današnje vreme digitalnih uređaja, pročita ili pogleda nešto svakih 2-5 minuta. To nije samo; to je kada se sve sabere, ispadne nekoliko sati dnevno, zato izaberite kvalitetne naočare i stakla.

A da ne bi ste skidali i stavljali svaki čas svoje naočare, možete da razmislite o progresivu.

Hipermetropne naočare su naočare koje korigiju problem vida na blzinu slično kao presbiopne, s tim što hipermetropi, ne moraju da ih skidaju kada gledaju na daljinu, jer im ne smetaju. Hipermetropija je refrakciona greška, kada pacijent pre 40 godine ne može jasno da vidi predmet na blizinu, te su mu zato potrebne naočare u plus dioptriji, najčešće je to kod male dece dok je oko još u razvoju, zbog toga je jako bitno na vreme otkriti da li dete ima dioptriju i korigovati je pre srednje škole.

Naočare za čitanje bi uvek trebalo da budu kvalitetne, da bi ste što bolje videli, da imaju zaštitu, makar samo antirefleks, jer će eliminisati do 70% blještanja na površini sočiva i pružiti vam jasniji vid u odnosu na obična stakla bez antirefleksa.

 

Ram za naočare bi trebalo da izaberete manji, zbog manipulisanja i gledanja preko njega. Ram bi trebalo da je stabilan i čvrst, u zavisnosti od ukusa može da bude metalan ili plastičan. Ram uglavnom birajte manji da bi izbegli veći trošak za stakla od prvobitno preporučene cene, jer nam sam prečnik stakla utiče na to koliko će se precizno uraditi. Nemojte da birate prevelike naočare za čitanje!

 

 

Posetite nas i pitajte nas da Vam preopručimo ram i stakla za vaše nove naočare za čitanje.

 

 

Terazije 29 011/3239-620, 011/322-99-66 fax 011 32-31-051

Jug Bogdanova 8 011 2621-376

Nušićeva 3 011 322-9-777