ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

21. 08. 2018

Noćno slepilo - Nyctalopia

Noćno slepilo nije potpuni nedostatak vidne oštrine noću, kao što samo ime govori. Reč je o sniženoj vidnoj oštrini noću ili u uslovima slabijeg osvetljenja.

Noćno slepilo, za razliku od slepoće na boje (daltonizam), nije poremećaj sam po sebi, već simptom određenog stanja. Može se pojaviti kod svih ljudi, različitih uzrasta, čak i kod male dece.

Noćno slepilo – simptomi

Vaš noćni vid se prilično razlikuje od onog dnevnog. U mraku oko u osnovi ne raspoznaje boje, te je vidna oštrina lošija. Područje smanjene vidne oštrine nalazi se u središtu vidnog polja, te je oku teže raspoznati statične objekte, od onih pomičnih.

Ukoliko patite od “noćnog slepila” imaćete probleme sa noćnim vidom, a moći ćete normalno da funkcionišete danju ili uz dobro osvetljenje. Nećete biti u mogućnosti da vidite objekte u mraku koji su lako vidljivi drugima, a prilagodjavane iz svetla na tamu će biti otežano i usporeno. Poteškoće dolaze do izražaja pri vožnji, posebno u sumrak i noću.

  • Zbog čega nastaje noćno slepilo?

Drugi naziv za noćno slepilo je nyctalopia, što znači smanjena adaptacija na tamu koja nastaje zbog poremećaja u ćelijama mrežnjače, koje su odgovorne za vid u slabijim svetlosnim uslovima.

Može biti stečena (simptom nekih stanja) ili urođena (prisutna kod rođenja).

Uzroci stečene nyctalopie ili noćnog sljepila

  • Katarakta -  osobe sa kataraktom često imaju probleme sa  čitanjem, vožnjom automobila, raspoznavanjem lica.
  • Kratkovidost -  noćna slepoća može biti znak nekorigovane kratkovidosti.
  • Korišćenje određenih lekova može dovesti do suženja zenica, što dovodi do poteškoća s noćnim vidom.

Nedostatak vitamina A: noćna slepoća je jedan od prvih znakova nedostatka vitamina A. Nedostatak vitamina A često se razvija kod pothranjene djece koja su premlada da prepoznaju problem sa svojim noćnim vidom. 

 

 

 

 

  • Noćno slepilo – lečenje

Ukoliko je uzrok noćnog slepila katarakta, rešenje je operacija. Vaš hirurg će operacijskim zahvatom izvaditi zamućeno očno sočivo, i zameniti ga prozirnim. Noćni vid bi se trebao bitno poboljšati posle zahvata.

Kod prisutnosti kratkovidosti dioptrijske naočare ili kontaktna sočiva mogu poboljšati vid tokom dana i noću. Svakako se obratite svom doktoru ukoliko i dalje imate poteškoća s vidom uslovima slabijeg osvetljenja, čak i sa kontaktnim sočivima.