ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

23. 06. 2018

OČUVANJE ZDRAVLJA OKA

Postoji puno faktora koji utiču na zdravlje Vašeg oka. Neki od faktora su : ishrana, adekvatna zaštita od UV zračenja, zaštitne naočare na rizičnim radnim mestima, dugotrajan rad za računarom itd.

 

  • Za zdravlje oka je najbitnije unositi omega-3 masne kiseline, lutein, cink i vitamini C i E jer pomažu prevenciju starosnih bolesti oka, kao što su makularna degeneracija i katarakta.

 

 

 

 

  • Kvalitetne sunčane naočare nam pomažu da zaštitimo oči od štetnih ultraljubičastih (UV) zraka. Previše izloženosti UV zrakama povećava šanse za kataraktu i makularnu degeneraciju. Odaberite sunčane naočare koje blokiraju 99 do 100% UVA i UVB zraka. Zakrivljene sunčane naočare koje prate oblik lica štite oči i sa strane. 

  • Ukoliko se bavite poslom u kojem postoji mogućnost povrede oka raznim stranim telima, svakako nosite zaštitne naočare. Ako imate dioptriju, možete izraditi dioptrijske zaštitne naočare. Druga opcija je da koristite zaštitne naočare koje možete nositi preko vaših standardnih dioptrijskih naočara. U svakom slučaju oči treba zaštititi, jer kad se povreda već dogodi posledice mogu biti trajne. 

 

  • Predugo gledanje u monitor može uzrokovati naprezanje oka, probleme s fokusiranjem na daljinu, zamagljen vid, glavobolje, suve oči,bol u vratu, leđima i ramenima.

 

Kako biste maksimalno zaštitili vaše oči,pri dugotrajnom radu ispred računara možete učiniti sledeće:

-Proverite da li je dioptrija na Vašim naočarama ili kontaktnim sočivima tačna.
-Ukoliko naprezanje očiju ne prolazi, posavjetujte se s Vašim oftalmologom o dioptrijskim naočarama prilagođenim za rad za računarom.
-Pokušajte izbeći odraz svetla od monitora koji dolazi sa prozora ili drugih izvora svetlosti
-Ukoliko imate suve oči češće trepćite i po potrebi koristite veštačke suze.
-Svakih 20 minuta napravite pauzu u trajanju od 20 sekundi, pogledajte u daljinu,dok se pogled ne izbistri.
-Ustanite barem svaka 2 sata i uzmite 10 minuta pauze.

 

 


U ABM CLINIC možete dobiti odgovore na sva Vaša pitanja i rešenja za sve Vaše tegobe vezane za vid.