ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

03. 08. 2018

PROGRESIVNA PLASTIČNA SOČIVA

Napunili ste 40.godina i imate problema s čitanjem ili uopšte sa vidom na blizinu? Pokušali ste da nosite naočare za blizinu, ali Vas nervira što s njima ne možete da vidite i na daljinu. Rešenje za Vaš problem su progresivna plastična sočiva.

 

Šta su progresivna plastična sočiva?


Progresivna dioptrijska sočiva omogućavaju da imate tri dioptrije u jednom paru naočara. Omogućavaju vam bistar vid na blizinu (čitanje), na srednjim udaljenostima (rad na računaru), i na daljinu (vožnja) bez menjanja naočara. Drugi naziv im je multifokalne naočare.


Progresivna dioptrijska sočiva su napredna verzija bifokalnih sočiva. Naime, bifokali, koje i danas možemo često videti u upotrebi, imaju vidljivo zadebljanje u donjem delu. Taj segment stakla koriguje vid na blizinu, dok gornji deo koriguje vid za daljinu. Velika mana bifokala je što ne koriguju vid na srednjoj udaljenosti (rad na računaru).

 

Progresivne naočare koriguju i vid na srednjim udaljenostima, što je veoma bitno za današnji stil života. Što se estetike tiče, progresivne naočare takođe imaju veliku prednost u odnosu na bifokale, jer na njima nema vidljivog prelaza između raznih dioptrija, već izgledaju kao obična monofokalna stakla.

 

 

Kome su namenjene progresivne naočare?


Skoro svako ko ima problem s vidom na blizinu može nositi progresivne naočare, no posebno su korisne osobama koje imaju i dioptriju za daljinu.


Prednosti progresivnih naočara


Uz progresivne naočare, nećete morati da imate više od jednog para naočara. Ne morate ih stalno stavljati i skidati kada imate potrebu da nešto pročitate. Vid se s nošenjem progresivnih naočara može činiti prirodnijim. Kada naizmenično gledate nešto na blizinu i nešto u daljini, nećete imati osećaj ‘skoka’ kao što biste imali s bifokalnim staklima. Za vreme vožnje možete gledati u svoju kontrolnu tablu, na put ili saobraćajni znak uz lakši prelaz.


Saveti za prilagođavanje na progresivne naočare

 

  • Odaberite optiku koja će vas stručno voditi kroz ceo proces, pomoći vam u odabiru dobrog okvira i koja će se pobrinuti da su stakla savršeno centrirana .Izbegavajte prejeftine varijante progresivnih naočara, jer je to čest razlog zbog kog se ljudi ne mogu naviknuti na njih.
  • Vreme prilagođavanja obično traje od jednog dana do 2 nedelje. Nekima je potrebno čak i do mesec dana, ali to su retki slučajevi. Važno je da pažljivo saslušate savete vašeg optičara kako ih trebate koristiti.
  • Nosite naočare što češće možete i prestanite nositi svoje druge naočare, jer će prilagođavanje biti brže.

Dodjite u neki od nasih ABM CLINIC prodajnih salona ukoliko imate bilo kakvih nedoumica vezanih za progresivne naocare.