ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

11. 01. 2016

Progresivne naočare

DA LI JOŠ UVEK NOSITE NAOČARE U DŽEPU?

DA LI BISTE ŽELELI NAOČARE ZA SUNCE, ALI IMATE I DIOPTRIJU ZA DALJINU?

 

ABM CLINIC IMA REŠENJE ZA VAS!!!

 

Imate problem sa vidom? Imate već naočare za daljinu a sada su Vam potrebne i naočare za blizinu?
Nemojte se mučiti sa dva para naočara, sada su Vam dostupna progresivna (multifokalna) sočiva (stakla).

Potreba za multifokalnim sočivima (staklima) se uglavnom javlja u srednjim godinama, kada se pored dioptrije za daljinu, pojavljuje i dioptrija za blizinu.


Progresivna (multifokalna) sočiva za razliku od monofokalnih ( jedna dioptrija) i bifoklanih (dve dioptrije) imaju više dioptrija sa neprimetnim prelazom.

 

Monofokalno sočivo, bifokalno sočivo i multifokalno sočivo

Glavno njihovo svojstvo je da se kod ovih stakala, dioptrijska jačina postepeno (‟progresivno”) menja od dioptrije za daljinu do dioptrije za blizinu a između je dioptrija srednje distance.
Progresivna stakla (sočiva) objedinjuju dioptrije za sve distance, postepenim prelazom od najniže (daljina), srednja (računar), do najjače (čitanje) bez estetskih promena u samom izgledu stakla.

Multifokalne (progresivne) naočare za vid

Prednost progresiva je da se jedne naočare koriste za gledanje na sve udaljenosti. Važno je napomenuti da vidno polje nije celom površinom sočiva već je u vidu peščanog sata.
Preporučljivo je odlučiti se za progresivna stakala i početi ih nositi dok je razlika između daljine i blizine manja, tada je lakše prilagoditi se i navići na tu vrstu stakla.


Iskustvo nosioca multifokala su različita od toga da se odmah priviknu pa do postepenog prilagođavanja. Dosta puta ste čuli od prijatelja, poznanika “ trebalo mi je vremena da se naviknem, nisam se uopšte navikao”.

 

Morate znati da uspešno korišćenje progresivnih naočara mora prethoditi niz predradnji:
- tačno određivanje dioptrije,
- ispravan izbor dioptrijskog okvira (poslušajte sugestiju vašeg optičara),
- tačne mere za ugradnju progresivnih sočiva,
- odabir što kvalitetnijih progresivnih sočiva (sa što širim progresivnim kanalom).

 

Malo truda i dobre volje i dobijate najbolje za Vas, komfor, udobnost i sve to samo sa jednim parom naočara. Multifokali se rade u različitim debljinama (indeksima) sočiva: 1.5, 1.6, 1.67, 1.74. Mogu se raditi i kao foto osetljiva stakla, kao sunčane naočare sa ili bez polarizacije.