ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

07. 07. 2018

ŠTA RADITI KADA KONTAKTNO SOČIVO ZAPADNE U OKU?

P: Poštovani, šta se radi kada meko kontakno sočivo zapadne u oko?

 

O: Poštovani, svim nosiocima kontaktnih sočiva se ponekad desi da kontaktno sočivo zapadne u oku. Ukoliko primenite pravilan način uklanjanja kontaktnog sočiva iz oka u takvim situacijama, ovo više neće predstavljati veliki problem. I ne brinite – kontaktno sočivo se ne može otići iza oka. Može samo zapeti ispod kapka ili u ugao oka.

 

Kako izvaditi meka kontaktna sočiva iz oka?


Ako se dogodi da Vam kontaktno sočivo zapne u oku prvi korak je detaljno pranje ruku,posle toga odredite položaj mekog kontaktnog sočiva u oku.

 

Ako je meko kontaktno sočivo pravilno smešteno na centralnom delu oka- na rožnjači teško ga je skinuti jer se sočivo verovatno osušilo. Ovo se najčešće događa kada nosioci zaspe sa kontaktnim sočivima. U ovom slučaju isperite oko sa fiziološkim rastvorom, ili sa veštačkim suzama, zatim zatvorite oči, nežnim pokretima masirajte gornji kapak dok ne osetite da se kontaktno sočivo pomerilo.

 

Ako sočivo i dalje ostaje na mestu ponovite ispiranje nekoliko puta, trepnite nakon svakog ispiranja kako bi se sočivo pomerilo. Ponavljate ovo nekoliko puta.Ovaj proces može trajati i do 15 minuta, sve dok se sočivo ne postane dovoljno hidrirano da bi se pomaklo sa mesta. Kada ste meko kontaktno sočivo uspešno pomakli, možete ga jednostavno skinuti sa oka.


U slučaju da posle skidanja mekog kontaktnog sočiva i dalje osjećate suvoću ili nadraženost očiju, a veštačke suze ne pomažu, posetite oftalmologa.

Ako je meko kontaktno sočivo zapelo, a ne nalazi se u centralnom dielu oka, usmerite pogled suprotno od mjesta na kom pretpostavljate da se sočivo nalazi. Na primer, ukoliko mislite da je kontaktno sočivo zapelo ispod gornjeg kapka pogled usmerite prema dole. Nežno masirajte kapak i trepnite nekoliko puta uzastopno kako bi se sočivo smestil na centralni deo oka. Posle toga uklonite sočivo.