ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

28. 08. 2018

TITRANJE OKA

P: Poštovani, možete li da mi objasnite šta je to titranje oka i kako se manifestuje?

 

O: Titranje oka medicinski se naziva miokimija, a manifestuje se kao prisilne, nevoljene kontrakcije mišića koji se nalaze oko očnog kapka. Titranje može biti u gornjem ili donjem kapku, može se osetiti na desnom ili levom oku. Trzaji mogu trajati duže ili kraće vreme, mogu se ponavljati, a najčešće nestaju sami od sebe.

 

Uzrok iznenadnog titranja oka je nepoznat. Najčešće se događa u stresnim situacijama, kod suvog oka, umora, dugotrajnog gledanja u ekran TV, mobilnog ili računara, previše unosa kofeina, alkohola ili nikotina, nedostatka sna, iritacije rožnjače ili konjuktive, neuroloških poremećaja…

 

 

Titranje oka u suštini je bezopasna pojava ukoliko se javlja povremeno i kratko traje. Ukoliko titranje postane češće, traje duže od sedam dana, zatvara kapak, opušta gornji kapak, sprečava normalan vid, titranje se širi na ostale delove lica, prisutno crvenilo, otok i iscedak iz oka potrebna je obavezna poseta oftalmologu ili neurologu.

 

Zanimljivost…

U mnogim narodima postoje razna verovanja vezana za titranje oka, koja su prisutna i kod nas. Dok se na Balkanu veruje da titranje oka označava lošu sreću, u Kini se veruje da je to znak dobre sreće. Veruje se da titranje na levom kapku znači da vas neko ogovara. U našoj zemlji se smatra da ne treba govoriti nikom kad osetite treperenje kapka jer tek tada će vas zadesiti nešto loše.