ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

14. 07. 2018

UMORNE OČI

Imate umorne oči? Peckaju Vas ili svrbe oči? Ovi simptomi su kod većine ljudi jako česti, ali vrlo retko ozbiljni. Možete napraviti jednostavne korake kako biste sprečili umorne oči ili ublažili simptome.

 

 

Umorne oči mogu dovesti do preteranog naprezanja očiju, koje je najčešće bezopasno, ali može dovesti do drugih problema, kao što su glavobolja, suve oči, razdražljivost i bol u oku.


Najčešći razlozi koji uzrokuju umorne oči su:


1. Neispravne dioptrije na naočarama ili kontaktnim sočivima,

2. Ne nošenje naočara ili kontaktnih sočiva kod prisutnosti dioptrije,

3. Prezbiopija ili staračka dalekovidost (postepeni gubitak vidne oštrine na blizinu koji dolazi s godinama, koji se najčešće primećuje posle 40. godine života),

4. Predugo korišćenje raznih digitalnih uređaja (pametnih telefona, računara ili video igara),
5. Očne alergije,

6. Duga vožnja automobila bez pauze, 

7. Sindrom suvog oka (hroničan nedostatak suza u oku koji se najčešće događa kada suzne žlezde ne proizvode dovoljnu količinu suza ili suzni film nije dovoljno kvalitetan)

8. Predugo čitanje bez pauze.

 

Postoji još razloga koji utiču na umor očiju, ovo su samo neki od njih. Svi razlozi teraju očne mišiće da rade teže nego inače.

 

Kako sprečiti umor očiju?

 

 

 

Jednostavne promene Vaših radnih navika ili radne sredine obično može sprečiti ili smanjiti umor očiju:


1. Uzimajte česte pauze od posla; napravite pauzu od računara minimalno jednom u sat vremena. 5 minuta gledanja kroz prozor svakih sat vremena će učiniti veliku razliku kod umora očiju na kraju dana.

2. Prilagodite osvetljenje u vašem radnom prostoru ili sobi, i pronađite nivo osvetljenja koja vam najviše odgovara.
Ukoliko mnogo radite na blizinu, povremeno gledanje u udaljeni objekt može pomoći da se oči opuste.
3. Pokušajte smanjiti dodir s alergenima koji dovode do očne alergije, savetujte se s vašim doktorom kako ublažiti simptome alergija.

4. Idite na redovne kontrole vida, kako biste bili sigurni da je vaša dioptrija na naočarima ili kontaktnim sočivima tačna, i oči zdrave.