ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

17. 01. 2019

Zdravlje oka kod tinejdžera

 

Roditelji svoju decu treba da uče još od malih nogu o zdravlju, a pogotovo o zdravlju organa preko kog primamo 80% informacija iz okruženja.

Redovni pregledi, kontrole i praćenje deteta zapravo znače  prevenciju od raznih bolesti, infekcija i kvalitetu vida u daljem razvoju.

 

Kod momaka i devojaka u tinejdžerskom dobu bitno je usmerenje, o zdravom načinu života i ishrane, jer je oko organ koje pamti, pa će se u kasnijim godinama ispoljiti sve ono o čemu nismo vodili računa kao mladi.

Deci objasnite da preterano izlaganje oka, elektronskim uređajima može biti šteno po njihove oči.

Razlog leži u tome, što svi ti uređaji emituju plavu svetlost i menjaju hormon koji se zove melatonin, koji je zadužen za prirodan proces spavanja buđenja i osećaj umora.

Drugi razlog je naprezanja očnih mišića koji posle određenog vremena se zgrče od fokusiranja na samo jednoj udaljenosti te može izazvati raskidanje saradnje i osećaja da su Vam oči umorne i da ne vidi više dobro.

Takođe je ishrana vrlo bitna, kako ćemo se hraniti i kako ćemo tretirati svoje telo.

Hrana bogata vitaminima C i E, cinkom, lutenom, i omega 3 kiselinama DHA i EPA je dobra za zdravlje oka kao i za ceo organizam. Prema istraživanjima američkih stručnjaka hrana bogata ovim sastojcima pomaže smanjanje rizika od makularne degeneracije, katarakte i sindroma suvog oka. Odabir zdrave ishrane uvek je dobrodošao bez obzira u kom životnom dobu se nalazite. Hrana koja povoljno utiče na vid i zdravlje oka podrazumeva citrusno voće, biljana ulja, koštuničavo voće, žitarice, povrće sa tamno zelenim pigmentom u listovima i ribu iz hladnih mora.

 

Trening kako za telo tako i za oko. Redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju nivoa masti i hormona u organizmu na normalnom nivou. Redovna šetnja, plivanje, treninzi pomažu u upostavljanju normalne cirkulacije, metabolizma i unošenje više kiseonika. Što sprečava nastajanje bolesti očiju poput dijabetesa odnosno dijabetiče retinopatije

 

Mladim damama objasniti da koršćenje nekvalitetne i neproverene šminke, nije dobro, s obzirom da nije dermatološki ispitana uvek može biti štetna po zdravlje oka.

Takođe nespecijalizovani saloni lepote koji  rade veštačke trepavice mogu nepažnjom napraviti problem.

Kontaktna sočiva.

Strogo se pridržavajte načina upotrebe kontaktnih sočiva!!!

Nemojte ih nositi duže od propisanog perioda. Nemojte davati nikom drugom da nosi vaša kontaktna sočiva, nemojte prljavim rukama stavljati kontaktna sočiva. Ako sočiva ispadne bacite ga!

 

Ovo su neki od saveta za zdravlje oka

ABM CLINIC

Terazije 29 011/3239-620, 011/322-99-66 fax 011 32-31-051

Jug Bogdanova 8 (Zeleni Venac kod autobusa 72/75) 011 2621-376

Nušićeva 3 (prekoputa Greenet-a) 011 322-9-777