ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

Kako pročitati recept za kontaktna sočiva

Sigurno ste nestrpljivi da saznate koju dioptriju imate dok čekate lekara, ali kao i većina ljudi ne znate da pročitate recept koji vam je dao oftalmolog. Kako rastumačiti sve te simbole na receptu za kontaktna sočiva? Ne brinite, to nije tako komplikovano kao što izgleda. Kada pročitate ovaj tekst sve će vam odmah biti mnogo jasnije.

 

Kontaktna sočica za bolji vid


Šta sadrži recept za kontaktna sočiva


Kada dobijete recept za kontaktna sočiva na njemu je napisano više podataka. Iako to vama možda deluje potpuno konfuzno i ništa ne razumete, svaki simbol i broj ima svoje značenje.

Recept za kontaktna sočiva obično sadrži podatke o dioptriji (SPH), baznoj krivini sočiva (BC) i prečniku sočiva (DIA). Najvažniji podatak je dioptrija (SPH) koja određuje koliko se vaš vid mora korigovati. To pokazuje broj. Što je broj veći od nule, to je vaš vid više oštećen. Dioptrija se, kako već znate, određuje za oba oka. Oznaka OD je za desno oko, a oznaka OS za levo oko. Bazna krivina sočiva (BC) se određuje merenjem zakrivljenosti rožnjače na vašem oku. S obzirom da se sočivo mora prilagoditi vašem oku, ovaj podatak je vrlo važan, jer određuje oblik sočiva. Takođe je važno znati i prečnik ili dijametar kontaktnog sočiva (DIA). Ovaj podatak zapravo određuje širinu sočiva koja se prilagođava vašim potrebama.

Ukoliko su vam potrebna cilindrična sočiva, ako imate na primer astigmatizam, tada recept za kontaktna sočiva sadrži i dodatne podatke. To su dioptrija cilindra (CYL) i ugao cilindra (AXIS). Ovi podaci se odnose na dioptriju i zakrivljenje cilindra koji vašem vidu daje potrebnu oštrinu. Poznato je da je astigmatizam izazvan nepravilnom zakrivljenosti oka zbog čega se vid muti. Korišćenjem cilindričnih kontaktnih sočiva ovaj problem se rešava.

Uobičajeno je da oftalmolog da preporuku koju vrstu kontaktnih sočiva je najbolje koristiti. Oslonite se na njegov savet. Ipak je on stručnjak koji zna šta će vašim očima najviše prijati. Možete i sami da proverite na kutiji da li se svi podaci sa recepta slažu sa podacima na kutiji kontaktnih sočiva. Ponekad se dioptrija sočiva na kutiji obeležava sa PWR, dok su ostali simboli potpuno identični onima na receptu – DIA za prečnik sočiva, BC za krivinu sočiva, CYL za dioptriju cilindra i AXIS za ugao cilindra.


Kako pročitati recept za kontaktna sočiva


Na sledećim primerima videćete koliko je jednostavno pročitati recept koji vam je dao oftalmolog.
Primer za recept za kontaktna sočiva
Prvi primer je veoma jednostavan. Desno oko (OD) ima dioptriju od -1.00 DSPH, odnosno sfera, a levo oko (OS) dioptriju od -3.00 DSPH (sfera). Bazna krivina sočiva za oba oka je 8.6, što je u skladu sa standardnim krivinama kontaktnih sočiva koje su obično 8.6 i 8.7. Na receptu je još jedan važan podatak. To je prečnik kontaktnih sočiva, koji je u ovom slučaju 14.2 mm za oba oka. Doktor je preporučio Air Optix sferna sočiva kao najbolju soluciju za ovog pacijenta.
Primer kako izgleda recept za kontaktna sočiva
Drugi primer se odnosi na osobe kojima su potrebna cilindrična kontaktna sočiva. Za desno oko (OD) dioptrija je -2.00 DSPH, sa cilindrom dioptrije -1.00 DCYL na uglu 90 AXIS. Za levo oko (OS) je dioptrija nešto veća i iznosi -3.75 DSPH, ali je na cilindru manja nego na desnom oku i iznosi -0.75 DCYL na 10 AXIS. Bazna krivina kontaktnih sočiva (BC) je 8.7, a prečnik sočiva 14.5 mm na oba oka. Oftalmolog je preporučio Air Optix Toric sočiva koja su pogodna za astigmatizam.

Kao što je pomenuto, svi podaci se nalaze i na kutiji kontaktnih sočiva, kao što se vidi na donjoj slici.

 

Uputstvo za kontaktna sočiva Air Optix na kutiji
Uputstvo za kontaktna sočiva na kutiji

Kao što vidite, nije tako komplikovano pročitati recept za kontaktna sočiva. Sada kada znate šta znače simboli na receptu sve izgleda mnogo lakše, zar ne? Sada možete pratiti i stanje vašeg vida, da li se poboljšava ili ne. Ako vam ipak treba pomoć, ABM Clinic je uvek tu za vas.