ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

Koje su prednosti kontaktnih sočiva u odnosu na naočare i druga pomagala?

Koje su prednosti kontaktnih sočiva u odnosu na naočare i druga pomagala?


Osobe koje imaju problema sa vidom često su u dilemi da li da koriste sočiva ili naočare. Iako je nošenje naočara jednostavnije i ne postoji šansa da izazove infekcije, ipak je to pomagalo koje ima svoja ograničenja. Nije tako jednostavno pronaći idealan okvir koji će istovremeno biti lep, odgovarati obliku lica i biti lagan za nošenje. Ovo je možda jedan od glavnih razloga zbog čega se ljudi odlučuju za kontaktna sočiva. Naravno, kontaktna sočiva imaju i brojne druge prednosti, a samo neke od njih ćemo navesti u nastavku.


Kontaktna sočiva za vid bez „ograničenja“


Osobama koje nose naočare sigurno je poznat osećaj ograničenosti ramom. Naime, osobe koje nose naočare imaju smanjen periferni vid, jer im okviri najčešće ne mogu obuhvatiti čitavo vidno polje. Kontaktna sočiva, međutim, naležu na čitavu rožnjaču i na taj način je omogućen prirodniji vid. Zbog toga se nošenje sočiva preporučuje sportistima, vozačima, ali i drugim osobama čije aktivnosti zahtevaju šire, prirodno vidno polje.


Korekcija oba oka za razliku veću od 3 dioptrije


Za razliku od naočara, kontaktna sočiva se mogu nositi i kada postoji velika razlika u dioptriji između očiju. Osobama sa ovakvim problemom koje ne žele, ili ne mogu da hirurški skinu dioptriju, kontaktna sočiva predstavljaju i jedino rešenje za korekciju vida.


Kontaktna sočiva i vremenske neprilike


Oni koji nose naočare znaju koliko može biti iritantno kada ste napolju, a pada kiša ili sneg. Kao da nije dovoljno to što ste mokri, pa još ne možete da vidite jasno! Ili ulazak u gradski prevoz, ili toplu prostoriju iz hladne. A još ako nemate krpicu za naočare kod sebe, pa onda zamagljena stakla samo zamažete! Ovakvih problema nemaju osobe koje nose kontaktna sočiva. I upravo je to čest razlog zašto se neko odlučuje da počne da nosi sočiva.


Prirodni izgled


Iako naočare mogu biti lep modni detalj, one mogu i negativno uticati na Vaš izgled. Ponekad morate imati različite okvire koje odgovaraju različitim prilikama i odevnim kombinacijama. Sa kontaktnim sočivima, pak, taj problem ne postoji. Sa njima uvek postižete prirodni izgled. A ukoliko želite da eksperimentišete, tu su kontaktna sočiva u boji.
Nesmetano nošenje sunčanih naočara

 

Prednosti - Kontaktna sočiva u odnosu na naočare


Osobe koje nose naočare za vid često moraju da se odreknu nošenja naočara za sunce. Međutim, ovaj modni detalj može zančajno doprineti Vašem izgledu. Osobe koje ne bi želele da se odreknu nošenja sunčanih naočara najčešće se opredeljuju za kontaktna sočiva. Barem tokom leta i sunčanih dana.


Bez crvenih otisaka na nosu i iza ušiju


Čest problem koji se javlja prilikom nošenja naočara su crveni otisci na korenu nosa i iza ušiju. Pored toga što crvenilo utiče i na estetiku lica, ovi otisci su i bolni, pogotovu ako se izabere teži okvir koji vrši celodnevni pritisak na navedene delove glave. Leti, usled znojenja, ova mesta mogu biti još crvenija i bolnija.


Iako kontaktna sočiva imaju brojne prednosti, njihovo nošenje može dovesti i do nekih komplikacija kao što su infekcije. Međutim, odabir odgovarajućeg tipa sočiva, pravilno održavanje higijene, redovna zamena i redovne kontrole kod oftamologa mogu učiniti da nošenje kontaktnih sočiva bude toliko udobno, da ih ni ne osetite.