ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

26. 01. 2017

Zašto je neophodno koristiti veštačke suze

Sindrom suvog oka


Sindrom suvog oka je sve učestalija pojava. Nastaje iz više razloga među kojima su dugogodišnje nošenje kontaknih sočiva, svakodnevni rad za računarom, boravak u zadimljenim prostorijama, klimatizacija, vetar. Čest je pratilac starenja, naročito kod žena posle 50. i posle menopauze. Može biti posledica upotrebe lekova, autoimunih bolesti, bolesti oka i operacija.

 

Pročitajte: Mali rečnik oftamoloških pojmova.


Opšte mere koje oftalmolozi preporučuju za pravilno lučenje suza i njhovu distribuciju su naizmenično nošenje naočara i sočiva, učestalije treptanje, pravljenje pauza u radu. Medjutim, mogu se koristiti i veštačke suze ili kapi za oči kao supstituciona terapija.

 

Iritacija oka

 

Šta su veštačke suze?

 

Veštačke suze ublažavaju ili sprečavaju pojavu suvog oka. One vlaže oči, ispiraju ih od bilo kakvih neželjenih čestica, i čuvaju od oštećenja. Ukapavaju se više puta u toku dana, kako je lekar prepisao ili kako je označeno na pakovanju.


Veštačke suze za oči su medicinski proizvod i trebalo bi da konsultujete svog oftalmologa pre njihovog korišćenja. Medjutim, kapi za oči bez recepta se mogu kupiti u apoteci. U tom slučaju morate imati u vidu da ne postoji jedan univerzalni tip suza za sve ljude. Možda ćete morati da isprobate više vrsta dok ne naiđete na one koje vama odgovaraju. Najbolje je izbegavati kapi za oči koje smanjuju crvenilo, osim ako vam ih lekar nije prepisao, jer njihova duža upotreba izaziva iritacije oka.

 

Vrste veštačkih suza

 

Postoje dve osnovne kategorije na koje se dele veštačke suze:

 

  • Veštačke suze sa konzervansima;
  • Veštačke suze bez konzervansa.


Veštačke suze sa konzervansima sadrže konzervanse koji onemogućavaju rast bakterija kada se pakovanje otvori. Preporučuju se pacijentima koji kapi za oči koriste manje od 4 puta dnevno. Nažalost, one mogu dovesti do iritacije oka i zato je bolje rešenje koristiti veštačke suze sa konzervansima koji se neutrališu odmah po ukapavanju u oko.

Najbolje veštačke suze su, svakako, suze bez konzervansa. Ova vrsta kapi za oči sadrži manje aditiva. Preporučuju se svima, a naročito onima koji ih koriste više od 4 puta dnevno. Mana ovih kapi za oči je to što se kupuju u jednokratnom pakovanju, te je njihova cena nešto viša od onih sa konzervansima.

Upotreba veštačkih suza je od vitalnog značaja za mnoge pacijente sa sindromom suvog oka. Ako tako posmatramo stvari, onda je njihova cena zanemarljiva u odnosu na prednosti njihove upotrebe.

 

Kapi za oči


Veštačke suze i sočiva


Veštačke suze pružaju dugotrajniju udobnost tokom nošenja svih vrsta sočiva nego što to čine obični ovlaživači oka. Preporučuju se pacijentima koji koriste meka kontaktna sočiva i onima koji koriste gas -propusna, tj. GP sočiva.

GP sočiva se lakše postavljaju, skidaju i održavaju. Meka kontaktna sočiva su ugodnija za nošenje, a zavisno od režima zamene i potrebe nošenja dele se na više vrsta:

 


Važno je pridržavati se preporuka lekara, farmaceuta ili uputstva označenog na pakovanju jer nisu sve kapi kompatibilne sa svim vrstama sočiva.

Sva kontaktna sočiva imaju svoj rok trajanja. Ne nose se kad ste bolesni ili prehladjeni i skidaju se noću. Veoma je važno održavati pravilnu higijenu sočiva. Postoje različita sredstva za održavanje higijene, ali nijedno sredstvo ni čišćenje nije dovoljno ukoliko se ne koristi rastvor za sočiva. Rastvor za sočiva je potrebno razlikovati od veštačkih suza za oči. Ova tečnost za sočiva služi za dezinfekciju, uklanjanje proteina i čuvanje kontaknih sočiva. Ako kupujete rastvor za sočiva, imajte u vidu da se razlikuje rastvor za održavanje mekih sočiva od rastvora za održavanje GP sočiva. Cena rastvora za oči zavisi od njihovog sastava i proizvodjača. Ako se uzme u obzir da je rastvor za oči nephodno sredstvo za pravilno održavanje higijene, onda cena nikad nije previsoka.

Neophodno je koristiti veštačke suze, naročito one bez konzervansa jer one ublažavaju suvoću oka pri nošenju kontaktnih sočiva. Potrebno je staviti ih preko sočiva. Njihova upotreba dovodi do rehidratacije oka i poboljšanja komfora.