ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

Šta podrazumeva održavanje kontaktnih sočiva

Nema sumnje da su kontaktna sočiva danas veoma popularna. Čak se više koriste nego naočare za korekciju vida. Međutim, sočiva se moraju redovno održavati da bi vam duže trajala. Potrebne su vam kutija za sočiva, veštačke suze, rastvor za sočiva i još po nešto.

 

Stavljanje kontaktnih sočiva i održavanje


Pribor za održavanje sočiva


Kontaktna sočiva imaju svoj pribor za čuvanje i održavanje. Pre svega morate imati kutijice za sočiva u kojima ćete čuvati vaša kontaktna sočiva. Ako su vam oči suve zbog nošenja sočiva ili želite da vam nošenje kontaktnih sočiva bude udobnije, koristite veštačke suze za oči, odnosno kapi za oči. Veštačke suze sprečavaju pojavu bakterija u oku koje mogu izazvati iritacije oka. Najbolje veštačke suze su veštačke suze bez konzervansa. Pored toga, potrebna vam je tečnost za sočiva da biste oprali kontaktna sočiva pre i posle upotrebe.


Zašto je važno održavanje sočiva


Tokom korišćenja, kontaktna sočiva su izložena brojnim spoljnim uticajima, poput prašine, bakterija, gljivica i virusa, ali i raznim materijama koje čine veštačke suze, kao što su proteini, lipidi, mucini i drugo. Ako sočiva ne održavate kako je propisano, ne samo da ćete skratiti rok trajanja kontaktnih sočiva, već ćete i ugroziti svoje zdravlje. Sama činjenica da se sočivo stavlja u oko govori vam da se kontaktna sočiva moraju redovno i ispravno održavati. U suprotnom, u najmanju ruku možete dobiti infekciju očiju, ali i druga, mnogo složenija oboljenja. Zato koristite adekvatan rastvor za sočiva, vaša kutijica za sočiva uvek mora biti čista, a veštačke suze kvalitetne. Najbolje je da koristite veštačke suze bez konzervansa. Njihova cena je nešto viša, ali i kvalitet.

Prilikom pregleda oftalmolog će vam sigurno skrenuti pažnju na važnost pravilnog održavanja sočiva. Uputiće vas koja sredstva za održavanje da koristite, kako se pravilno održavaju sočiva i kako da rukujete sa njima. Vi kao pacijent treba da poslušate savete lekara, jer je to u interesu vašeg zdravlja. Ukoliko slučajno zaboravite šta vam je doktor rekao, ne brinite, na svakoj kutiji imate uputstvo za korišćenje i održavanje kontaktnih sočiva.


Koja sredstva za održavanje sočiva izabrati


Sredstva za održavanje i čuvanje kontaktnih sočiva namenjena su čuvanju zdravlja vaših očiju. Održavajući ih pravilno produžavate njihov vek korišćenja i čuvate svoje zdravlje. Pri tome možete izabrati višenamenska sredstva za održavanje sočiva koja istovremeno obavljaju više funkcija. Na primer, višenamensko sredstvo poslužiće vam istovremeno za čišćenje, ispiranje, dezinfikovanje, čuvanje i vlaženje sočiva i uklanjanje depozita. Možete takođe kupiti i sredstva koja su posebno namenjena za pojedine funkcije održavanja. Recimo, veštačke suze za sočiva služe vam za udobnije nošenje sočiva, tečnost za sočiva pomoći će vam da sočiva dezinfikujete, dok kutija za sočiva služi za čuvanje sočiva.

Uvek imajte na umu da nepravilno održavanje kontaktnih sočiva može biti opasno po zdravlje vaših očiju. Izaberite samo kvalitetna sredstva za održavanje sočiva. Ne štedite na svom zdravlju! ABM Clinic nudi vam najkvalitetnija kontaktna sočiva i sva potrebna sredstva za njihovo održavanje.