ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

22. 01. 2019

10 MITOVA O NOŠENJU KONTAKTNIH SOCIVA

 

1. Ne mogu da nosim kontaktna sočiva. O da, itekako možete! Došlo je do velikih poboljšanja proizvoda u posljednjih nekoliko godina, tako da skoro svako može nositi kontaktna sočiva. Na primer, tu su sada i multifokalna kontaktna sočiva za pacijente sa prezbiopijom kao i meka sočiva koja koriguju astigmatizam. Ako postoje neki drugi razlozi zašto u prošlosti možda niste mogli ili niste podnosili kontaktna sociva, posavetujte se sa svojim oftalmologom ili optometristom i verovatno cete biti prijatno iznenađeni.

2. Kontaktno sočivo može pobeći iza oka.Ovo ne može da se dogodi. Postoji tanka membrana koja povezuje unutrašnjost vaših kapaka, pa je fizički onemogućeno bežanje sočiva iza oka.

3. Kontaktna sočiva su neprijatna za nošenje. To po pravilu nije tačno. Posle kratkog perioda prilagođavanja, većina ljudi i ne primeti da nosi kontaktna sočiva. Za one koji ipak osećaju neprijatnost tokom nošenja kontaktnih sočiva uvek postoje veštacke suze koje ce neprijatnost u velikoj meri smanjiti.

4. Kontaktno sočivo se može zalepiti za oko. Pa i ne baš. Postoji mogućnost da je kontaktno sočivo malo teže izvaditi iz oka, što se uglavnom dešava u slucaju nedostatka suza, ali sa par kapi veštackih suza taj problem je rešen.

5. Kontaktna sočiva traže preveliku brigu. Pogrešno! All-in-one proizvodi za negu kontaktnih sočiva učinili su da su cišcenje i dezinfekcija kontaktnih sočiva vrlo jednostavni. Higijena ruku, pravilno čišcenje sočiva i redovna promena sočiva, kao i održavanje kasetice za čuvanje čistom ne predstavlja preveliku brigu.

6. Nošenje kontaktnih sočiva dovodi do problema. U principu, to nije istina, ako ste savestan pacijent. Iako se problemi sa sočivima mogu pojaviti, većina je nastala jer se pacijent nije pridržavao uputstava o režimu nošenja kontaktnih sočiva i saveta o održavanju.

7. Nikada neću moći da stavim sočiva. Sigurno hoćete. To možda može da izgledati teško u početku, ali vaš oftalmolog ili optometrist vas može naučiti kako da jednostavno postavljate i skidate kontaktno sočivo.

8. Kontaktno sočivo može da ispadne iz oka. Kod tvrdih i polutvrdih sočiva još uvijek postoji ta mogućnost, ali sa današnjim mekim kontaktim sočivima, ovaj problem pada u zaborav.

9. Kontaktna sočiva su skupa. Nije tačno. Kontaktna sočiva mogu ponekad biti jeftiniji odabir nego dobar par naočara.

10. Imam previše godina za kontaktna sočiva. Nikada. Pojavom bifokalnih i multifokalnih kontaktnih sočiva godine više ne predstavljaju nikakav problem, a u slučaju suvog oka uvek postoje materijali sočiva koji su namenjeni za takva stanja kao i dodatni preparati, poput veštackih suza koje će ublažiti simptome.

 

Na ABM CLINIC naš oftalmolog Vam može odrediti koja vrsta mekih sočiva odgovara Vašoj dioptriji i Vašim potrebama (dnevna/mesečna)