ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

31. 12. 2020

BOJA STAKALA ZA SUNCE

U ranijim tekstovima bilo je reči o izboru naočara prema obliku lica. U ovom tekstu pričačemo o nedoumicama pri izboru boje stakala.

Osim što prate linije Vašeg lica i trenutne modne trendove, naočare za sunce moraju da zadovolje i neke druge standarde.

UV zaštita je najvažnija stvar kod izbora naočara za sunce. Svi ovlašćeni prodavci sunčanih naočara ponudiće Vam isključivo naočare za 100% UV zaštitom (UV400).

Boja stakala je sledeća stvar pri izboru naočara za sunce. Nije tačno da će Vas naočare sa tamnijim staklima štititi bolje od naočara koje su svetlije. Takođe nije tačno da je svaka boja stakla prikladna za sve uslove i aktivnosti. Stakleno sočivo u naočarima neće Vas zaštititi bolje od sočiva izrađenog od plastike.

Boje sunčanih stakala:

SIVA STAKLA – pogodna za sve vrste sportova na otvorenom i vožnju; smanjuju odsjaj i blještavilo sunca; ne menjaju doživljaj boja; pogodne za sve vremenske prilike; u najtamnijoj formi imaju najveću mogućnost blokiranja svetla.

BRAON STAKLA – povećavaju kontrast i osećaj za dubinu u prostoru pa su savršena za lov, vožnju ili golf, pogodna za sve vrste aktivnosti na otvorenom i vožnju; ne menjaju doživljaj boja; ne preporučuju se za oblačno vreme ili uslove sa smanjenim svetlom

ZELENA STAKLA – pogodna za svakodnevno nošenje i sportove, ne menjaju doživljaj boja, smanjuje odsjaj i posvetljuje senku

PLAVA STAKLA – pomažu da se izražajnije vide konture predmeta, sprečavaju blještavilo, dobre u svim vremenskim prilikama (prikladna i za oblačno i kišovito vreme), ne menjaju doživljaj boja

ŽUTA STAKLA – povećavaju jasnoću u uslovima smanjene vidljivosti (magla i sl.), blokiraju plavu svetlost i smanjuju zamor oka, menjaju doživljaj boja, odlična za aktivnosti na snegu

PINK/CRVENA – povećavaju osećaj za dubinu, omogućavaju dobru vidljivost pri vožnji, dobra u svim vremenskim uslovima, posebno dobra na snegu, izuzetno menjaju doživljaj boja.

 

 

I pored ovih preporuka ostaje Vam da sami izaberete boju stakla koja najbolje pristaje uz Vas. 

 

Naši prodajni saloni nude veliki izbor sunčanih naočara najrenomiranijih svetskih proizvodjača.
Posetite nas na nekoj od naših adresa:

  • TERAZIJE 29
  • NUŠIĆEVA 3
  • JUG BOGDANOVA 8