ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

24. 02. 2017

Kako izabrati dečije naočare za vid ili sunce

Razvoj vida deteta


Prvi pregled očiju kod dece, tj. beba potrebno je obaviti veoma rano – odmah po rođenju. Radi se oftalmoskopom i ima za cilj da otkrije urođene anomalije oka. Razvoj vida deteta odvija se postepeno, a najaktivniji period razvoja je od druge do četvrte godine. I upravo je druga godina vreme da se poseti oftalmolog jer se najbojlji rezultati u lečenju slabovidosti postižu pravovremenim reagovanjem. Iako postoje neka istraživanja da se vid razvija i do 10 ili 12 godina starosti, pedijatrijska oftalmologija govori da se većina oštećenja može ispraviti u najranijem periodu. Mnogi roditelji se, nažalost, kasno obrate lekaru – tek oko šeste godine deteta, tj. pred polazak u školu.

Ako primetite da vaše dete trepće, namiguje, žmirka, ili trlja oči više nego obično, da gleda predmete suviše blizu, da mu jedno oko šeta, boli ga glava ili su zenice različite boje, definitivno treba da se obratite lekaru.

 

Pročitajte: Problemi sa vidom kod dece školskkog uzrasta.


Oftalmolog može da ispita da li je dete kratkovido ili dalekovido, da li ima astigmatizam ili anisometropiju. Ako se utvrdi da jeste, preporučiće naočare za vid za decu.

 

Kako se biraju dečije naočare za vid


Kako izabrati dečije naočare za vid?

 

Dečije naočare za vid, bilo da su u pitanju naočare za devojčice ili za dečake, treba pažljivo birati. Ako je dete malo, zamolite optičara da vam pomogne. Može da vam ponudi katalog, ili još bolje, da vam uživo pokaže modele. Ako je dete starije, uključite i njega ili nju u odabir.

Treba voditi računa o tome da se dioptrija deteta može menjati, te su potrebne redovne kontrole i posete lekara. Samim tim, jedne iste naočare za decu sa dioptrijom nisu dugoročno rešenje.


Zašto su dobri okviri za naočare za decu važni?


Nošenje naočara za vid poboljšava i olakšava život deteta. Dete bi trebalo da ih nosi onako kako je lekar prepisao, osim kad se kupa ili spava. One moraju biti funkcionalne, ali moraju i da se svide detetu da bi ih rado nosilo.

Tu stupaju na scenu lepi i korisni dečiji okviri za naočare. Kvalitet i cene rama su najčešće povezani, ali ima i izuzetaka. I najskuplji ram može da se ošteti ili da ne odgovara vašem detetu.

Pre svega je važno da okvir/ram bude odgovarajuće veličine. I dovoljno širok i dovoljno visok kako bi dete gledalo u okviru njega, da nigde ne steže, ali i da ne spada. Kod većih dioptrija, preporučuju se manji ramovi za naočare. Kod manjih nema ograničenja, u obzir dolaze i manji i veći dečiji ramovi za naočare.

 

Pročitajte: Negativan uticaj UV zraka na oči.


Sočiva za naočare mogu biti od stakla, ali su za decu bolje rešenje ona od kvalitetne, lagane plastike. Kad su u pitanju okviri za naočare za decu, izbor je veći. Oni mogu biti plastični, metalni, polikarbonitni, silikonski, titanijumski. Bilo bi dobro da imaju visoku otpornost na lomljenje, ogrebotine i da su fleksibilni. Deca trče, skaču, bave se sportom, i ne treba da budu opterećena naočarima.

 

Dete bira dečije naočare za vid


Zašto su važne sunčane naočare za decu?


Deca obično provode više vremena na suncu nego odrasli. Da bismo ih zaštitili, mažemo ih kremama i stavljamo šeširiće sa širokim obodom. Medjutim, šeširići ne blokiraju štetne UV zrake da stignu do oka. Dečije oko je osetljivije nego oko odraslog čoveka i podložnije je oštećenjima koje izazivaju UV radijacija i plava svetlost. Zato je važno da i deca od najranijeg uzrasta nose naočare za sunce.

Pored toga što naočare za sunce za bebe i decu treba da imaju sočiva koja blokiraju 100% štetnih UV zraka, bilo bi dobro i da su sočiva napravljena od polikarbonata jer je on lakši od stakla i standardne plastike za izradu sočiva, a i otporniji je na udarce. I dečiji ramovi za naočare treba da budu što fleksibilniji. Ne bi bilo loše da imaju pričvršćenu elastičnu gumu da bi naočare teže spadale.

Mnoge sunčane naočare za decu nisu skupe i pružaju odličnu UV zaštitu. Medjutim, istraživanja pokazuju da jeftine naočare često sadrže razne otrovne materijale u sebi. Ako mislite na zdravlje svoje dece i njihovih očiju, dobro se raspitajte i potražite one sa najboljom garancijom u proverenim optičarskim radnjama.