ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

09. 02. 2021

MOGUĆE KOMPLIKACIJE KOD NOŠENJA KONTAKTNIH SOČIVA

Kontaktna sočiva su ušla u široku upotrebu i nose ih milioni ljudi širom sveta. I pored sve naprednije tehnologije u izradi sočiva na žalost još uvek ne postoje sočiva koja su idealna i koja bi bila otporna na sve nedostatke koji dovode do problema. Kao što ne postoji idealno sočivo tako ne postoji ni idealan nosilac sočiva i uvek će biti prekršeno neko, pa i najmanje, pravilo koje može dovesti do problema.


Postoji širok spektar mogućih komplikacija i načina na koji se one manifestuju. Najčešća komplikacija kod pacijenata koji nose kontaktna sočiva je crveno oko. Ne postoji samo jedno jedinstveno crveno oko. To je simptom koji se sreće kod većine patoloških stanja prouzrokovanih nošenjem kontaktnih sočiva.


Broj uzroka crvenog oka je ogroman. Neki nisu uopšte povezani sa nošenjem sočiva (virusni konjuktivitis), neki se češće sreću kod nosilaca kontaktnih sočiva (Acanthamoeba keratitis) a neki se mogu javiti samo ako nosite kontaktna sočiva (hipoksija rožnjače).


Mogući uzroci komplikacija -

1. METABOLIČKI UZROČNICI (hipoksija rožnjače (nedovoljna količina kiseonika koja dolazi do rožnjače) i sindrom suvog oka (smanjena produkcija suza)

2. HEMIJSKI UZROČNICI (direktno ili indirektno unete toksične ili netoksične materije (konzervansi, sastojci sredstava)

3. MEHANIČKI UZROČNICI (oštećeno sočivo, povreda prilikom aplikacije ili skidanja sočiva, spoljni uticaji...)

4. ALERGIJSKE REAKCIJE

5. MIKROBIOLOŠKI UZROČNICI (bakterije, gljivice, protozoe...)

Kod prvih simptoma nelagodnosti pri nošenju sočiva obratite se svom oftalmologu. Naš stručni tim vam stoji na raspolaganju svakog radnog dana od 10 do 16 časova.