ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

07. 11. 2022

Naočare za daljinu i blizinu

 

Da li ste se zapitali u čemu je razlika između naočara za blizinu i daljinu?

 

Da li ste znali da se + dioptrija može nositi i za daleko? Da li ste znali da se - može nositi i na blizu?

 

Odgovor na sva ova pitanja se nalazi u odnosu veličine oka, prelomne moći elemenata oka kroz koje svetlost prolazi i vašeg uzrasta.

 

Prvo, šta se u oftalmologiji smatra daljinom? Predmeti koji se nalaze na 6m ili većoj razdaljini od vašeg oka se smatraju daljinom. Tada bi u idealnim okolnostima mišići unutar oka trebalo da budu relaksirani. Kako se predmet približava oku, 6m i bliže, mišići počinju da rade za nas tako što pomažu očnom sočivu da se ispupči i fokusira predmet koji gledamo.

 

Okvirno do 40. godine starosti se u većini slučajeva nosi dioptrija za daljinu. Ona može biti sa + ili - predznakom. Kod ljudi koji imaju oko nešto manjih dimenzija, odosno čije oko iz bilo kog razloga jače lomi svetlosni zrak, nosiće + za daljinu. Sa druge strane, osoba koja ima oko nešto većih dimenzija (milimetri su u upitanju ali kod ovako preciznog sistema oni čine bitnu razlilku) ili je prelomna moć svetlosnih zraka slabija, za daljinu će nositi - dioptriju.

 

Nakon 40. godine se menjaju uslovi gledanja, menja se agilnost mišića unutar oka i elastičnost očnog sočiva. Oko je sve manje u stanju da zahvaljujući grču mišića i ispupčavanju očnog sočiva „napravi“ malu lupicu i isfokusira predmet koji gledamo na razdaljini od oko 30-50cm. Sa protokom vremena, ovaj mehanizam sve slabije funkcioniše i potreba za nošenjem prve „male lupe“ ispred oka je sve veća. Prvi mali + koji se dobija je najčešće +0,75. Daćemo vam nekoliko primera kako se to odražava na vašu dioptriju koju ste do tada nosili.

  1. Ako niste imali naočare za daljinu nosićete +0,75 na oba oka.

  2. Ako ste za daljinu imali -1,00 dioptriju na nju ćemo dodati vrednost „male lupe“ i nosićete

-1,00 + (+0,75) = -1,00 +0,75 = -0,25

  1. Ako ste za daljinu imali +1,00 dioptriju na nju ćemo dodati vrednost „male lupe“ i nosićete +1,00 + (+0,75) = +1,00 + 0,75 = +1,75

Ovo znači da će za blizinu neko imati +0,75 dioptriju, drugi -0,25 dioptriju, dok će neko treći imati +1,75 dioptriju.

 

A cilindri? O njima ćemo u nekom novom blogu!