ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

21. 11. 2022

Pitanja o naočarima

 

P: Da li će mi gledanje u zelenilo popraviti vid?

O: Zelena boja sama po sebi neće pomoći. Gledanje u daljinu, tj izlazak u prirodu gde nismo ograničeni na gledanje u monitor, knjigu, telefon, će pomoći da se mišići zaduženi za fokusiranje predmeta relaksiraju i samim tim će Vaše oči biti odmornije i videćete bolje.

 

P: Da li će nošenje naočara za čitanje ubrzati razvoj dioptrije?

O: Ne! Naočare za čitanje su tu samo radi Vašeg komfora pri radu na blizinu. Proces razvoja dioptrije je proces starenja našeg oka i kako nismo u mogučnosti da utičemo na brzinu pojave sedih vlasi u našoj kosi tako nećemo moći da utičemo ni na razvoj dioptrije.

 

P: Privikavanje na multifokalne naočare je jako teško.

O: Ovo je više mit nego istina. Privikavanje na multifokalne naočare mora da postoji ali bi trebalo da bude veoma "bezbolno". Dobro određena dioptrija i precizno uzete mere za ugradnju multifokala su najvažniji deo. nemojte ulaziti u svet multifokala sa predrasudama, ono sto je nekome nemoguće Vama može biti veoma lako. Pratite uputstva svog optičara i obezbedite sebi komfor o kakvom ste sanjali.

 

P: Da li će mi foto stakla potamneti od svakog jakog svetla?

O: Neće. Foto senzitivna stakla reaguju na količinu UV zračenja. Prelaze iz svetle u tamnu, i obrnuto, nećete ni primetiti.