ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

15. 04. 2021

PRVA POMOĆ KOD POVREDE OKA

Svaka povreda oka treba biti shvaćena ozbiljno. Za svaku povredu oka obavezno potražite medicinsku pomoć!
Kod svake povrede od presudne je važnosti prva pomoć koja može pomoći da se povreda sanira brže i bez prevelikih posledica.

Strano telo u oku - Veliki broj stranih tela koja su manja bude izbačeno iz oka prirodnim putem tj. uz pomoć suza, koje se u trenutku kada osetimo da imamo strano telo u oku, proizvode u većoj količini. Ukoliko i posle par minuta osećaj ostaje isti :


- nikako nemojte trljati oko
- obilno isperite oko čistom vodom ili fiziološkim rastvorom
- nikako ne pokušavajte da sami uklonite strano telo jer možete ogrebati oko, posetite svog lekara


Obavezno posetite doktora ako osećaj grebanja ostane i posle uklanjanja stranog tela jer postoji mogućnost da je došlo do oštećenja rožnjače ili beonjače. Odmah posetite svog oftalmologa koji će sagledati ozbiljnost povrede i odrediti terapiju.

Hemijske povrede - Hemikalije koje koristimo kod kuće ili na radnom mestu lako mogu da nam završe u oku ukoliko ne nosimo zaštitnu opremu.Ukoliko dođe do hemijske povrede ono sto možete uraditi je:

 

- nikako nekojte držati oči zatvorene
- otvorite širom oči i isperite velikom količinom vode ili fiziološkog rastvora da bi uklonili ili bar razblažili hemikaliju koja je u oku, ispirajte najmanje 15-20 min
- potražite hitnu medicinsku pomoć

 

Ukoliko je moguće obezbedite lekaru informacije o hemikaliji koja je dospela u oko.

Kontuzione povrede oka - Svaka trauma oka može izazvati ozbiljnije probleme sa okom. U slučaju kontuzione povrede oka (udarac, povrede nanete tupim predmetom i sl) odmah kontaktirajte svog oftalmologa ukoliko imate sledeće simptome:


- curenje iz povređenog oka
- drastične povrede u vidu
- uporan bol
- krvarenja u bilo kom delu oka


Možete stavljati hladne obloge u intervelima od 5-10 min (nikako ne stavljajte led direktno na kožu)

Mehaničke povrede oka - U slučaju mehaničke povrede potrebno je odmah zatražiti medicinsku pomoć. Mehaničke povrede obuhvataju ogrebotine, posekotine ili ubodne rane na oku. Važno je odmah uključiti terapiju jer je povređeno oko pogodno tlo za razvoj infekcija.


Pre svega:
- nikako nemojte ispirati oko
- ukoliko je došlo do perforacije (probijanja) oka nikako ne uklanjajte predmet koji je istu izazvao
- odmah se javite svom oftalmologu