ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

13. 02. 2021

SVAKODNEVNE NAVIKE KOJE VAM MOGU OŠTETITI VID

1. Ne nošenje sunčanih naočara - sunčane naočare štite vaše oči od UV zraka koji vremenom mogu da utiču na zdravlje Vašeg oka. Kupujte sunčane naočare samo kod ovlašćenih prodavaca jer jedino tako možete biti sigurni da imaju UV zaštitu. Kada ste bez naočara preterano škiljenje može takođe dovesti do glavobolja, zamagljenog vida i umora očiju.


2. Preterana upotreba kapi za oči - povremeno smo svi skloni samolečenju pa na svoju ruku upotrebljavamo kapi za oči. Preterana upotreba kapi za oči koje sadrže kortikosteroide može dovesti do povećenja očnog pritiska. Kapi za izbeljivanje očiju koje upotrebljavamo duže vreme mogu nas uvesti u začarani krug zavisnosti od istih i zadati nam brojne probleme sa krvnim sudovima. Preterana upotreba veštečkih suza će isprati vaše suze i njihov zaštitni sastav.


3. Preterana upotreba elektronskih uređaja - tokom rada na kompjuteru, tabletu ili mobilnom telefonu broj treptaja se smanji i dovodi do zamora oka i sindroma suvog oka.Koristite naočare sa plavim filterom i previte pauze pri radu.


4. Greške u nošenju kontaktnih sočiva - plivanje i kupanje sa kontaktnim sočivima može dovesti do infekcije oka od kojih neke mogu ostaviti ozbiljne posledice (Acanthamoeba keratitis). Spavanje sa sočivima dovodi do iritacije oka i ostavlja pogodno tlo za razvoj infekcija. Pozajmljivanje i menjanje kontaktnih sočiva sa drugima nosi velike rizike od infekcija. Održavanje i dezifekcija sočiva moraju biti po preporukama proizvođača sredstava i Vašeg oftalmologa.

 

5. Šminka - preporuka je da se šminka koju koristimo na očima menja po preporuci proizvođača.

 

6. Preterana upotreba cigareta i alkohola - pre svega utiče na opšte zdravstveno stanje pa sami tim i na zdravlje oka. Preterana upotreba cigareta po istraživanjima direktno je povezana sa češćom pojavom katarakte i degeneracije makule.


7. Zabave sa penom i laserskim svetlima - hemijske supstance iz pene na ovim zabavama mogu da dovedu do ozbiljnih iritacija oka.


8. Zaštitne naočare - strano telo u oku može ostaviti ožiljke na prednjem segmentu oka i tako ozbiljno oštetiti vaš vid. Da bi sačuvali vid i kompletno zdravlje oka koristite zaštitne naočare kada radite poslove koji mogu dovesti do povreda!


9. Sistemske bolesti - sistemske bolesti koje nisu praćene od strane lekara mogu ostaviti posledice na celokupno zdravlje pa i na vaš vid. Dijabetes je jedna od bolesti koja ostavlja ozbiljne posledice i ponekad nepopravljivu štetu na očnom dnu. Redovno posećujte svog izabranog lekara i vodite računa o zdravlju. Redovne posete oftalmologu takođe mogu otkriti probleme u ranoj fazi kada je još moguće


10. Loše životne navike - nedostatak sna može dovesti do zamućenog vida, sindroma suvog oka i zamora očiju. Dovoljan unos voća i povrća, pogotovo onih koji sadrže vitamine C i E i omega masne kiseline su od velike važnosti za zdravlje Vaših očiju. Dovoljan unos vode to jest dovoljna hidratacija važni su za dobar suzni film.