ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

13. 04. 2016

Problemi sa vidom kod dece školskog uzrasta

Ukoliko mislite da sva deca imaju zdrave oči i dobar vid, varate se. Problemi sa vidom vrlo su česti kod školske dece. Svako četvrto dete ima problem sa vidom koji kasnije u razvoju dovodi do poteškoća u učenju i utiče na ponašanje deteta.

 

Pročitajte: Kako izabrati dečije naočare za vid ili sunce.


Razlog je lako uočljiv, veliki broj dece nikada nije imao kvalitetan oftalmološki pregled. Deca su nesvesna da su im potrebne naočare i korekcija vida. Obzirom da gotovo sve što naši najmlađi nauče dolazi putem vida, u opasnosti su u školi i drugim mestima na kojima borave, kao i u aktivnostima kojima se bave, upravo zbog problema sa očima.
 

Korigovanje vida kod dece


DECA ŠKOLSKOG UZRASTA
provode puno vremena baveći se i drugim vanškolskim aktivnostima koja zahtevaju dobar vid. Bez obzira da li su u pitanju sportske aktivnosti ili igranje u dvorištu, nisu baš toliko zabavne ukoliko dobro ne vidite.


KOJI SU TO PRVI ZNACI UPOZORENJA, KOJI NAM SIGNALIZIRAJU O PROBLEMIMA VIDA KOD DECE ŠKOLSKOG UZRASTA?


Prvenstveno bi roditelji i ucitelji trebali da budu upoznati sa 10 znakova koji otkrivaju da detetu treba korekcija vida:

 

  1. Sedenje preblizu TV ekrana,
  2. Dete se izgubi dok čita ili prstom prati tekst tokom čitanja,
  3. Škilji ili naginje glavu kako bi bolje videlo,
  4. Često trlja oči,
  5. Osetljivost na svetlost i/ili preterano suzenje,
  6. Izbegavaju aktivnosti koje zahtevaju rad na blizinu kao što su čitanje ili pisanje domacih zadataka ili izbegavanje sportskih aktivnosti gde je potreban vid na daljinu,
  7. Žali se na glavobolju i umorne oci,
  8. Izbegava korišćenje računara jer „bole oči“,
  9. Zatvaranje jednog oka prilikom čitanja ili gledanja TV- a,
  10. Dobija lošije ocene u školi nego inače.

 

Naočare za decu           Dete sa dioptrijskim naočarima


Zakažite pregled kod specijalista oftamologije u ABM Clinic ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova upozorenja kod svog deteta. Može biti reč o kratkovidnosti (miopiji), dalekovidnosti (hipermetropiji) ili astigmatizmu. Navedeni problemi se lako ispravljaju nošenjem dioptrijskih naočara ili kontaktnih sočiva.
 

Očni pregled deteta


Koliko često su potrebni pregledi očiju?


Dete bi trebalo otići na prvi pregled očiju u uzrastu do 6 meseci. Nakon toga se savetuje ponovni pregled u uzrastu do 3 godine i pre upisa u osnovnu školu. Školska deca bi trebala ići na preglede očiju svake dve godine ukoliko nemaju problema sa vidom. Ako vaše dete nosi dioptrijske naočre ili kontaktna sočiva, pregled je obavezan svakih 12 meseci.

 

Očni pregled za decu

 
Redovni očni pregledi tokom školskog uzrasta su vrlo važni zbog moguće promene dioptrije. Specijalista oftamologije će takođe proveriti da li vaše dete ima vizualne veštine potrebne za uspeh u školi i pri bavljenju sportom, kao što su binokularni vid, periferni vid, koordinacija očnih pokreta i mogućnost fokusiranja pri gledanju na blizinu i daljinu.