ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

25. 04. 2016

Kontaktna sočiva i plivanje

Ako razmisljate da na moru plivate i ronite sa kontaktnim sočivima, prethodno se dobro informišite koja je opcija najbezbednija za vas i koja kontaktna sočiva će vam pružiti maksimalnu udobnost i komfor tokom letnjih sportova.

 

Plivanje uz kontaktna sočiva


Najbolja solucija su svakako dnevna sočiva

 

Dnevna kontaktna sočiva su sočiva za jednokratnu upotrebu, što samim tim smanjuju svaku mogućnost infekcije. Posle korišćenja, ovakva sočiva ćete baciti i ne morate više brinuti o njihovom održavanju. Ne morate brinuti da li su se na njima zadržale bakterije opasne po vaše zdravlje, da li ste ih dobro očistili, dezinfikovali i pripremili za naredno bezbedno nošenje. Idealna su za aktivne mlade ljude i pretstavljaju najbolju opciju za nošenje tokom sporta.

 

Plivanje u bazenu sa kontaktnim sočivima             Korišćenje kontaktnih sočiva u bazenu


Korišćenjem kontaktnih sočiva prilikom plivanja može doći do eventualnih infekcija oka. Voda, posebno slatka moze sadrzati veliki broj razlicitih mikroorganizama-virusa i mikroba koji mogu dospeti preko sociva u oko i tu izmedju roznjace i sociva se razmnoziti. Jedan od najčešćih mikroorganizama je ameba Acanthameba. Smatra se da je ovo oboljenje povezano sa nosenjem kontaktnih sociva tokom plivanja. Da biste smanjili rizike od eventualnih infekcija i bezbedno uživali u vašem omiljenom sportu potrebno je da se odlučite za najbezbedniju opciju.

 

Nije preporucljivo nositi polutvrda (gas-propustljiva) sociva


Trebate znati da prilikom plivanja nije preporucljivo nositi polutvrda (gas-propustljiva) sociva, jer ona prvenstveno mogu lakse da ispadnu iz oka tokom plivanja, a obzirom na činjenicu da ćete ih kasnije ponovo nositi i pritom ih na adekvatan način ne očistite nakon korišćenja, možete stvoriti mogućnost za infekciju. Meka mesečna sočiva i tromesecna sočiva, takodje nisu rešenje za boravak u vodi zbog pomenute mogućnosti infekcije oka. Pogotovo ako ih ne očistite i ne čuvate nakon plivanja prema propisanim pravilima. Ovo je i uzrok najčešćih pojava infekcija oka nakon plivanja.

 

Kontaktna sočiva na moru


I za plivanje kao i za druge, pogotovo ekstremne sportove, najbolja opcija su dakle dnevna meka sociva koja cete nakon jednokratne upotrebe baciti i sutradan koristite novi par sociva. Tako cete imati maksimalan komfor i spreciti svaku eventualnu infekciju ociju. Dnevna sočiva vas neće sputavati, jer su meka i pružaju maksimalan komfor i neće lako ispasti iz oka prilikom plivanja. Ako voda ipak dospe u oci tokom plivanja, treba sociva odmah skinuti i isprati oči namenskim sredstvima.

 

Kontaktna sočiva za vaterpoliste           Plivanje sa kontaktnim sočivima


Još bolja opcija uz korišćenje mekih kontaktnih sočiva i ono što vam svakako preporučujemo jeste i korišćenje zaštitnih maski za plivanje. One će stvoriti  prirodnu barijeru od vazduha oko očiju i sprečiti prolazak infekcije iz vode i omogućiti prirodan položaj kontaktnih sočiva na očima. Ovo je najbezbednija i najčistija solucija za vas. Sa maskama za plivanje i ronjenje će i vaše oči i sočiva ostati bezbedni i možete se prepustiti uživanju u vodi.

 

Plivanje na moru sa kontaktna sočiva


Ukoliko nakon plivanja sa vašim kontaktnim sočivima primetite bilo koji od navedenih simptoma, obavezno posetite vašeg oftalmologa i zaštitite vaše oči na vreme. Ukoliko želite dodatne informacije vezane za korišćenje kontaktnih sočiva obratite se stručnom timu ABM Clinic.