ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

23. 11. 2015

Antirefleks

Antirefleksni sloj je tanki višeslojni premaz koji se može naneti na sve staklene i plastične podloge. Osim uklanjanja refleksije, antirefleksna stakla čine stakla gotovo nevidljivima tako da vaše oči dolaze do izražaja.


Prednosti naočara sa antirefleksnim slojem su što omogućuju stvaranje oštrije slike s manje odsjaja prilikom vožnje noću, takodje pružaju veću udobnost prilikom dugotrajnog korišćenja računara. Nude najbolje estetsko rešenje, povećavaju jačinu kontrasta i smanjuju zamor očiju.


Vremenom je anitrefleksni sloj postao standard prilikom kupovine stakala, te se podrazumeva da se stakla ne uzimaju bez antirefleksa pogotovo u visokim dioptrijama gde je mnogo vidljiviji odbljesak. Stakla sa antirefleks slojem se svima preporučuju nezavisno od starosne dobi.

Većina antirefleksnih slojeva sadrži i hidrofobni sloj, koji sprečava nakupljanje vode na površini stakla, samim tim voda lako sklizne sa same površine . Ujedno služi za lakše cišćenje i održavanje stakla. Neka antirefleksna stakla mogu imati tvrdi sloj protiv grebanja i sloj UV zaštite.

Antirefleks sloj se takodje nanosi i na sunčane naočare. Sunčane naočare sa antirefleksnim staklima smanjuju odbljesak i refleksiju sa zadnje strane stakla kada se Sunce nalazi iza Vas. Antirefleks sloj se nanosi samo na unutrašnju stranu stakla.

 

Mogćunost ugradnje dioptrije u sunčane naočare sa antirefleksnim slojem radi se u debljinama stakala od indeksa 1.5 do 1.74.

Prilikom čišćenja naočara sa antirefleksnim slojem, poželjno bi bilo koristiti proizvode koje vaš optičar preporučuje. Ne preporučuju se deterdženti koji sadrže jake hemikalije koju mogu dovesti do oštećenja antirefleksnog sloja. Ne pokušavajte očistiti stakla bez tečnosti za održavanje. Suvom krpom možete oštetiti antirefleksni sloj.

 

Antirefleks sloj na dioptrijske naočare