ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

19. 01. 2016

Imate suve oči

Oči su prekrivene tankim tečnim slojem koji se naziva suzni film. Ova tečnost je sačinjena od vode, belančevina, masti i ćelija koje pomažu u borbi protiv infekcija.


Suve oči ili sindrom suvog oka je pojava koja se javlja usled nedovoljnog lučenja suza ili lošeg kvaliteta suza, koje održavaju zdravlje očiju, podmazuju i hrane ih. Suze stvaraju glatku površinu na oku koja ima veliki udeo u postizanju oštrine vida, omogućava prolaz kiseonika do rožnjače, dobro vlaže oko i štite ga od upala i bakterija (infekcija).

 

Pre i posle - Iritacija i sindrom suvog oka

Najčešći simptomi koji prate ״sindrom suvog oka״ su: suvoća, crvenilo i bol u očima, svrab, osećaj peska ili stranog tela, osetljivost na svetlost, lepljiv očni sekret, često zamagljenje vida i nejasna slika. Postoje mnogi uzroci, navešćemo neke od njih. U većini slučajeva mogu da se jave kao posledica starosti, nakon dugogodišnjeg nošenja sočiva, višesatnog rada za računarom, boravak u zadimljenim i klimatizovanim prostorima. Takođe, mogu se javiti kao posledica uzimanja nekih lekova, itd.


Problem suvog oka se nekada ne može izlečiti, ali simptomi koji su prilično iritirajući mogu da se otklone. Preporučena terapija je uglavnom usmerena na ublažavanje tegoba i sprečavanje nastanka infekcija. Da bi se nadoknadila vlaga, preporučuje se KORIŠĆENJE VEŠTAČKIH SUZA.


Pročitajte: Zašto je neophodno koristiti veštačke suze.

 

Stavljanje kapi za oči

 

Najbolja preventiva od ״sindroma suvog oka״ je minimalno provedeno vreme ispred računara, u zadimjenim prostorijama i s vremena na vreme pravljenje pauze od nošenja kontaktnih sočiva.

 

Ukoliko imate bilo kakav problem sa očima posetite ABM CLINIC!

 

TU SMO DA VAM POMOGNEMO !!!