ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

20. 11. 2015

Polarizovana stakla

Kada sunčeva svetlost dođe u dodir sa ravnim površinama (asfalt, voda, sneg ili vetrobranska stakla) javlja se odbljesak koji nas zaslepljuje i ne dozvoljava da vidimo jasnu sliku (kontraste i boje).

Za suzbijanje odbljeska koriste se polarizacioni filteri unutar strukture stakala ili kao folije.
Udobnost i prednosti koje nam donose polarizovane sunčane naočare u kombinaciji s kvalitetnim UV filterom osigurava zaštitu od sunca, visok stepen oštrine vida, osetno smanjenje umora,naprezanje očiju i odličnu percepciju boja, pa su prevencija od degenerativnih promena na oku.

Najviše koristi od polarizacije će imati oni koji više vremena provode pored vode i na snegu jer upravo kod tih površina se pojavljuje najviše odsjaja. U urbanim sredinama (gde ima puno staklenih i svetlucavih površina) i tokom vožnje polarizovana stakla su se takodje bolje pokazala nego klasična stakla bez polarizacije.Vodeći brendovi sunčanih naočara koji rade stakla sa polarizacijom su: RayBan, Oakley, Persol, Dolce&Gabanna, Polaroid...

Polarizovane naočare za sunce su popularne godinama za nautičare i sportiste na vodi kojima treba da se smanji odsjaj vode koja ih okružuje.
Interesovanje za ovu vrstu naočara je porasla, od kada se mogu ugradjivati u sunčane naočare sa dioptrijom sa različitim debljinama stakala (indexima 1.5, 1.6 i 1.67) za monofokale, progresive i polarizovane fotohromatske (sočivo koje menja boju u zavisnosti od jačine svetlosti).

Bilo da provodite vreme na vodi, snegu, planinskom biciklizamu, vožnji ili trčanju, polarizovana naočare mogu biti pravi izbor koji će vam pomoći da uživate u svom životu na otvorenom.

 

Efekat polarizovanih naočara

 

Delovanje polarizovanih naočara