ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

Plaši li vas da nosite kontaktna sočiva?

Mnogi odustaju od sočiva iz straha da li će znati da ih pravilno koriste i održavaju. Često je prisutan i strah od nošenja stranog tela u oku. Ali, ne brinite, nošenje sočiva je potpuno sigurno, održavanje sočiva jednostavno, a udobnost nošenja neuporedivo veća nego kod naočara za vid.

 

Kako se stavljaju kontaktna sočiva


Kako se stavljaju sočiva


Da li znate kako se stavljaju sočiva? Možda vam to izgleda komplikovano, ali zapravo je vrlo jednostavno. Danas se uglavnom koriste meka kontaktna sočiva koja su napravljena od silikon hidrogela koji propušta više kiseonika i obezbeđuje veću vlažnost. To dosta povećava udobnost nošenja sočiva, ali i olakšava njegovo stavljanje u oko. Od pribora vam je potrebna kutija za sočiva, veštačke suze za sočiva i rastvor za sočiva. To je sve. Oslobodite se straha, udobnost koju vam sočiva garantuju je neprocenjiva!

Prvo i osnovno pravilo kod korišćenja sočiva je da imate čiste ruke i čista kontaktna sočiva! Pre nego što uzmete sočiva, najpre dobro operite ruke sapunom, obrišite ih čistim ubrusom i možete da počnete. Za držanje sočiva potrebne su vam kutijice za sočiva. Najbolje je ako utvrdite stalan raspored stavljanja sočiva u oko, recimo prvo desno kontaktno sočivo, pa levo. Tako ćete biti sigurni da ih nećete pomešati.

Uzmite rastvor za sočiva i isperite sočivo. Stavite sočivo na vrh kažiprsta. Prvo proverite da sočivo nije prevrnuto. Konkavna strana sočiva uvek mora biti okrenuta nagore. Drugom rukom zadignite kapak oka na gore, a srednjim prstom desne ruke u kojoj je sočivo spustite donji kapak oka. Širom otvorite oba oka i lagano stavite sočivo u oko. Pokušajte da ga centrirate tačno na rožnjaču. Sada pogledajte nadole da se sočivo lepo namesti, a zatim trepnite nekoliko puta. Ako imate osećaj da sočivo nije lepo leglo, da vas nešto žulja ili da imate nešto između oka i sočiva, zatvorite oko i lagano kažiprstom pomerajte kapak. Verovatno je samo ušlo nekoliko mehurića vazduha koji će ovim postupkom nestati. Ponovite isto sa drugim sočivom. Ako su vam oči suve dok nosite sočiva, koristite veštačke suze za sočiva.

Postupak skidanja sočiva je isti. Nakvasite prst i lagano pritisnite sočivo da sklizne nadole. Blago ga uhvatite sa dva prsta, stavite u dlan ruke, isperite ga rastvorom i odložite u kutijicu za sočiva u kojoj je tečnost za sočiva. To je sve. Sada znate kako se stavljaju sočiva. Već posle nekoliko puta ovo ćete obaviti za tili čas.


Kako se održavaju sočiva


Kao što ste videli nema mesta strahu. Sočiva su tako napravljena da lako skliznu na svoje mesto i lako se izvade iz oka. Jedino je važno da uvek imate čiste ruke i da sočiva održavate pravilno.

Pre i posle upotrebe, sočiva uvek isperite. Za to koristite rastvor za sočiva. Kutijice za sočiva takođe uvek moraju imati dovoljno rastvora. Sočiva nikad ne smeju ostati suva, jer ih to može oštetiti. Rastvor za kontaktna sočiva nikako ne koristite više puta. Ako se desi da kontaktna sočiva ne koristite nekoliko dana, obavezno promenite tečnost za sočiva u kutijici na svaki treći dan. Tečnost za sočiva takođe se ne sme razblaživati sa vodom, a bočica u kojoj je rastvor za sočiva uvek mora biti dobro zatvorena. Uvek koristite tečnost za sočiva koju vam je preporučio lekar. Kontaktna sočiva i kutijice za sočiva menjajte redovno, prema uputstvu oftalmologa.

Vremenom će stavljanje sočiva postati prava rutina za vas, a udobnost koju ćete dobiti sa korišćenjem sočiva umesto naočara biće neprocenjiva. ABM Clinic nudi vam širok izbor renomiranih proizvođača kontaktnih sočiva i svih potrebnih sredstava za održavanje sočiva. Naši stručnjaci naučiće vas i kako staviti sočiva i kako da ih pravilno održavate.