ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

23. 02. 2016

Da li su nam potrebne sunčane naočare u zimskom periodu?

Nemojte se zavaravati da Vam sunčane naočare nisu potrebne u toku zime. Sunčevi zraci i u zimskom periodu mogu ozbiljno oštetiti vaše oči. I ako Vam se čini da sunce tada ne greje previše jako i dalje postoji opasnost od štetnog uticaja UV zračenja.


U zimskom periodu je sunce znatno niže postavljeno na nebu nego u toku leta. Sunčevi zraci tada padaju pod drugačijim uglom na površinu zemlje. Zbog toga je izloženost štetnom uticaju UV zračenja veća i opasnija u ovom periodu, pogotovo ako se bavite zimskim sportovima ili provodite dosta vremena na otvorenom, kao deca koja su upravo zbog ovoga posebno osetljiva na UV zračenje.

 

Pročitajte: Antirefleks.


Sneg je reflektivna površina koja reflektuje u proseku 85% sunčevih UV zraka. Prilikom vožnje u snežnom periodu postoji opasnost od odbljeska koji Vas može u trenutku zaslepeti. Takođe, skijaši zbog refleksija teže primećuju nagib prilikom spuštanja niz padinu, što može uzrokovati povrede.

 

Pročitajte: Polarizovana stakla.


Istraživanja su pokazala da ultraljubičasto zračenje može značajno uticati na razvoj mnogih očnih bolesti, kao što su katarakta, degeneracija makule i slično.


U kratkom roku UV zraci mogu izazvati opekotinu očiju. U snežnim područjima se ova vrsta opekotina naziva snežno slepilo, koje predstavlja veliki problem za skijaše i snowboardere. Bez zaštite očiju, snežno slepilo može oštetiti rožnjaču u roku od nekoliko sati do nekoliko dana.


Određeni lekovi takođe mogu dodatno povećati osetljivost očiju i kože na zimske sunčeve zrake. To su na primer kontraceptivne pilule, sulfa antibiotici, diuretici, sredstva za smirenje i sl.


Zaštita od sunca za oči je važna u svakom periodu godine. Jedno japansko istraživanje je pokazalo da su ultraljubičasti zraci 2,5 puta opasniji na snegu, nego na plaži. Dodatno možete zaštiti svoje oči u zimskom periodu naočarima sa anti-refleksnim slojem ili polarizovanim naočarima koje smanjuju refleksije i blokiraju 100% UV zračenja.       

            

Naočare za skijanje


ABM CLINIC nudi  širok spektar različitih sunčanih naočara od klasičnih i dečijih do sportskih, koje će Vam pružiti adekvatnu zaštitu i dobar izgled i u zimskom periodu.


Arnette maska za skijanje (AN 5001 32)

 

Arnette maska za skijanje (AN 5001 32)

RayBan naočare za sunce (RB 4105)


RayBan naočare za sunce (RB 4105)


Polaroid naočare za sunce (PLD 6009)


Polaroid naočare za sunce (PLD 6009)