ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

01. 04. 2016

Ishrana i zdravlje očiju

Najmanje tri porcije voća na dan može zaštititi čoveka od očnih bolesti, koje sa godinama zahvata mrežnjaču i može dovesti do slepila.


Prevencija je uvek bolja od lečenja. To se odnosi i u slučaju zdravlja oka. Zbog toga – BRINITE O SVOJIM OČIMA NA VREME!!! Ako do sada niste, počnite što pre sa unosom vitamina u organizam. Naročito vitamina A. Za zdravlje očiju preporučuje se i povećan unos minerala.

 

Pročitajte: Zamućen vid


Vitamini i minerali za zdrave oči

 

Vitamini A, E i C doprinose opštem zdravlju vaših očiju. Vitamini su takođe i bogat izvor antioksidanata. Antioksidansi suzbijaju uzroke oksidacije, koja doprinosi propadanju zdravog tkiva, pa je snažno prisutna kod makularne degeneracije oka.                                                 

                                                           Vitamini i minerali za bolji vid      


VOĆEM DO ZDRAVIH OČIJU!!!

 

  • BETA KAROTEN – pomaže u održavanju oštrine vida, održava jasan i oštar vid, posebno noću.
  • EKSTRAKT BOROVNICE – poboljšava noćni vid, sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od očnih krvarenja. Dokazano je da povećava protok krvi u malim krvnim sudovima mrežnice, povećava protok krvi u makuli, smanjuje mogućnost nastanka senilne degeneracije makule.
  • CITRUS BIOFLAVONOID – igra ključnu ulogu u zdravlju mrežnjače, pomaže u protoku suza i reguliše očni pritisak. Smanjuje rizik od nastanka senilne makularne degeneracije za 39%.
  • VITAMIN A – smanjuje rizik od nastanka katarakte. Sadrži antioksidante, koji sprečavaju nastanak senilne makularne degeneracije, reguliše očni pritisak, što smanjuje mogućnost oštećenja očnog živca i pojave glaukoma.
  • VITAMIN C – kada se uzima s drugim antioksidantima pomaže u sprječavanju katarakte i staračke degeneracije makule.
  • VITAMIN B2 – jača rožnjaču kroz proces koji se naziva “povezivanje kolagena”, te zaustavlja progresiju keratokonusa.
  • SELEN – pomaže apsorbciji vitamina E i menja ga u antioksidans koji održava celokupno zdravlje očiju.
  • CINK – pomaže telu pri apsorpciji vitamina A. Takođe pomaže u sprečavanju staračkog slepila.

 

                                                               Vitamini za bolji vid


Kako održati oči zdravima?


Zdrave oči nisu samo „dar sudbine“. U velikoj meri njihovo stanje je u našim rukama.


Održavanju zdravlja očiju uveliko doprinosi uravnotežena ishrana. Bogata voćem i povrćem, zatim dodaci ishrani koji su obogaćeni vitaminima i mineralima. Uvek se posavetujte sa Vašim oftalmologom.


Svakako nemojte zaboraviti da oči zaštitite i od sunca, jer čak i kada je sunce slabije jačine preporučljivo je nošenje sunčanih naočara.


Nosite kvalitetne sunčane naočare sa adekvatnom zaštitom. U salonima ABM Clinic uvek možete pronaći veliki izbor sunčanih i dioptrijskih ramova, ali i stručno osoblje koje će Vas uvek rado posavetovati kako da odaberete najbolje za vaše oči.