ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

23. 03. 2016

Plašite se da nosite kontaktna sočiva?

Mnogi ljudi koji nose naočare imaju strah od korišćenja kontaktnih sočiva iako bi im ona omogućila bolji komfor pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti.
   

Strahovi su obično povezani sa stavljanjem, skidanjem sočiva, osećajem kontaktnih sočiva u oku, infekcija i sl. Ono što predstavlja najveći problem je strah od dodira sopstvenog oka. Ovaj problem se prevazilazi pravilnim apliciranjem, ali i praksom. Ukoliko naučite da ih pravilno stavljate, vremenom će vam to postati rutinska navika i osećaćete se mnogo konfornije u mnogim životnim situacijama u kojima bi vam nošenje naočara moglo predstavljati problem.

 

Pročitajte: Plaši li vas da nosite kontaktna sočiva.


Činjenica da većina korisnika sočiva danas nose meka kontaktna sočiva, napravljena od silikon hidrogela, materijala koji je mekši, propušta veću količinu kiseonika, duže zadržava vlažnost dodatno olakšava apliciranje, navikavanje i udobnost prilikom nošenja.
    

Najvažnija stvar kod postavljanja kontaktnih  sočiva je održavanje higijene ruku i sočiva. Pre nego sto stavite kontaktna sočiva temeljno operite ruke sapunom koji ne sadrži aditive niti specijalne hemijske agense. Dobro isperite ruke i obrišite ih čistim ubrusom ili papirnim ubrusom za jednokratnu upotrebu.


Kontaktna sočiva čuvajte uvek potopljene u odgovarajuću tečnost za čuvanje i dezinfekciju sočiva u sterilnoj kasetici namenjenoj za odlaganje sočiva. Izvadite kontaktno sočivo iz kasetice za čuvanje sočiva. Uvek uzimajte sočivo određenim redom (npr. prvo desno, pa levo sočivo) kako biste izbegli zamenu.

 

Pročitajte: Šta podrazumeva održavanje kontaknih sočiva.

 

Čuvanje kontaknih sočiva


Postavite sočivo, konkavnom stranom na gore, na vrh vašeg kažiprsta. Levu ruku prebacite preko glave i koristite je da držite gornji kapak povučen na gore. Koristite srednji prst desne ruke da držite donji kapak povučen na dole. Gledajući pravo napred u ogledalo sa oba oka širom otvorena, prislonite sočivo na odgovarajuće oko. Pokušajte da sočivo prislonite što centralnije na oko.

 

Kako se stavljaju kontaktna sočiva     

     

Nakon što je sočivo umetnuto, pogledajte dole kako bi sočivo prekrilo rožnjaču. Trepnite nekoliko puta. Ukoliko imate osećaj da su ispod sočiva mehurići vazduha, zatvorite oko i kažiprstom blago pomerajte kapak. Nikako nemojte trljati oko! Ponovite ceo postupak sa drugim okom.

 

Kod skidanja sočiva postupak je isti. Blago ukvasite kažiprst desne ruke kako bi sočivo bolje prijanjalo za njega i lakše se skinulo. Skliznite sočivo nadole. Uhvatite ga blagim stiskom uklonite i odložite u unapred pripremljenu kasticu za čuvanje.

 

Savljanje kontaktnih sočiva

 

Mnogi novi korisnici kontaktnih sočiva se boje da će se povrediti prilikom stavljanja ili skidanja sočiva, ili da će ih pogrešno staviti, ali u praksi je taj strah neopravdan. Kontaktna sočiva su dizajnirana tako da se nakon postavljanja i nekoliko treptaja pozicioniraju na pravo mesto prekrivajući rožnjaču.


Ukoliko se budete pridržavali gore navedenih uputstava za apliciranje i čuvanje sočiva eliminisaćete nastanak infekcija.