ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

13. 02. 2017

Kako se biraju okviri za naočare prema obliku lica

Kada ne vidite dobro, život bez naočara je gotovo nezamisliv. Obične, svakodnevne aktivnosti nisu više rutina, već unose nervozu, nesigurnost i strah. I taman kad pomislite da ste rešili jedan problem jer vam je oftalmolog odredio dioptriju i preporučio naočare za vid, ili ste konačno odlučili da sebe častite lepim sunčanim naočarama, shvatate da imate i drugi problem jer ne znate koji okviri za naočare odgovaraju vašem licu. A odabrati prave nije nimalo lak zadatak, jer postoje ramovi za naočare koji ističu vašu lepotu, i oni drugi koji to jednostavno ne čine.

 

Biranje sunčanih ili dioptrijskih naočara prema obliku lica


Kako odrediti oblik lica


Prvi korak ka rešavanju problema je odredjivanje oblika lica. Možete pitati nekog za utisak ili odrediti sami. Ako vam običan pogled u ogledalo nije dovoljan, uzmite karmin ili flomaster koji se lako briše i iscrtajte konture na licu u ogledalu. Slikajte se telefononom, preko slike stavite papir i precrtajte oblik svog lica. I, eto rešenja.

 

Pročitajte: Brisanje i održavanje naočara.


Najčešći oblici lica su ovalno, duguljasto, u obliku srca, trouglasto, četvrtasto, okruglo, u obliku dijamanta.


Najbolji okviri za naočare prema obliku lica


Bilo da su u pitanju ramovi za naočare za vid ili sunčane naočare, važno je da se osećate kao da su naočare deo vas - da su udobne, da ne spadaju i da vam dobro stoje. U današnjem svetu, one ne omogućavaju samo da bolje vidite, niti vas samo štite od sunca. One oslikavaju vaš karakter i stil života. Te stoga, odaberite prave u svakom smislu. Odaberite pravu veličinu uz vaš oblik lica – ni prevelike ni premale. Gornja ivica okvira treba da prati oblik obrva. Odaberite pravu boju i nijansu. Hladnije boje rama odgovaraju osobama sa svetlijim tenom, a toplije osobama sa tamnijim tenom. Obratite pažnju i na to da treba da se slažu sa bojom kose.

 

  • Osobe koje imaju ovalno lice imaju sreće jer im odgovaraju različiti modeli naočara za vid i sunčanih naočara. Ako želite da upotpunite prirodnu ravnotežu svog lica, odaberite ramove za naočare koji su iste širine ili širi od najšireg dela vašeg lica.
  • Osobe koje imaju duguljasto lice treba da biraju ramove koji će vizuelno skratiti lice i dati mu efekat širine. Možete se odlučiti za neke četvrtaste naočare poput “štreberskih” ili neke okrugle. Avijatičarski okviri za naočare muški ili ženski su definitivno za vas.
  • Osobe koje imaju lice u obliku srca treba da biraju naočare čija je gornja ivica šira od donje da se ne bi imitirao oblik lica. Odgovaraju vam mačkasti ili sportski ramovi za naočare.
  • Osobe koje imaju trouglasto lice izgledaju bolje ako odaberu naočare čija je donja ivica šira od gornje. Ako vam se svide sunčani ili dioptrijski ramovi koji su iste boje i napravljeni od lakih materijala, i oni su dobar izbor.
  • Osobe koje imaju četvrtasto lice imaju široko čelo i jaku vilicu. Da biste ublažili ove crte, odaberite naočare blagih linija ili one sa ramovima bez okvira. Odgovaraće vam okviri naočara za vid koji su ovalni ili okrugli.
  • Osobe koje imaju okruglo lice treba da biraju naočare sa ramovima koji su ugaoni, pravougaoni ili kvadratni. I od ovakvih, kao i od većine ostalih, postojei ženski i muški ramovi za naočare.
  • Osobe koje imaju lice u obliku dijamanta imaju i najređi oblik lica. Mačkaste naočare ističu lepe crte ovakvog lica.

 

Izbor dioptrijskih ramova i naočara za sunce


Brendovi i cene okvira za naočare


Kada ste rešili ove važne zadatke, znate da li vam trebaju dioptrjiske ili sunčane naočare, znate kakav vam je oblik lica i kakvi vam modeli odgovaraju, pred vama je zadatak odabira brenda. Cene okvira za naočare za vid, kao i za sunčane naočare, zavise presvega od brenda, tj. proizvođača, ali i od toga ko je zvaničan prodavac istih.

Najbolji i najpopularniji brendovi naočara za sunce i razni modeli naočara za vid se već duže vreme mogu kupiti i u Beogradu. Najpoznatiji među njima su:

 


ABM Clinic je zvanični distributer sunčanih naočara i dioptrijskih okvira ovih i drugih brendova u Beogradu. U svojoj širokoj ponudi može se naći nešto i za najizbirljivije kupce. Možete otići na oftamološki pregled bez zakazivanja i od strane stručnih lica dobiti kvalitetnu pomoć pri izboru odgovarajućih naočara za vas i vaše potrebe.