ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

19. 02. 2016

Zašto plastika, a ne staklo?

Predhodnih godina pri izradi dioptrijskih naočara uglavnom su se koristila staklena sočiva. Ali sa tehnološkim razvojem različitih vrsta materijala staklena sočiva su sve češće zamenjena plastikom.Takva sočiva su lakša i teže lomljiva.


Navodimo Vam neke od najznačajnijih karakteristika sočiva koja se trenutno mogu naći na tržištu.


Staklo za dioptrijske naočare


Pojedinci i dalje koriste staklena sočiva zbog činjenice da su veoma otporna na ogrebotine. Najveći nedostatak staklenih sočiva je u tome što stakleni materijali najteži i najdeblji materijali. Lakše se lome i mogu izazvati ozbiljne povrede ukoliko se razbiju. Još jedan od nedostataka zbog kojih je ova vrsta sočiva prevaziđena je to što ova sočiva ne sadrže sloj protiv UV zračenja, niti antirefleks sloj.

 

Pročitajte: Blue Cut.


CR-39 - Plastična sočiva za naočare


CR-39 je naziv za materijal čiji je sastav obična plastika. U poređenju sa staklenim materijalima, CR-39 je dosta lakši i otporniji. Na grebanje su otporne gotovo kao i staklena sočiva, obzirom da na svojoj površini sadrže tvrdi sloj protiv grebanja.

 

Polikarbonat - Plastična sočiva većeg kvaliteta

 

Polikarbonatna sočiva su izrađena od kvalitetnije plastike. Prikladan je za veliku većinu pojedinaca, jer ima bolja svojstva nego CR-39. Lakši je i tanji od standardnih plastičnih materijala. Ovo su najotpornija plastična sočiva. Zbog te karakteristike se obično preporučuju deci i sportistima. I pružaju odlične optičke karakteristike. Sadrže UV zaštitu i antirefleks sloj.

 

Pročitajte: Polarizovana stakla.

 

Trivex sočiva - Sličnost Polikarbonatu


Trivex sočiva su izrađene od najnovijih plastičnih materijala sa sličnim karakteristikama kao i polikarbonatna sočiva. Lagana su, tanka, i otporna na lomove. Ponekad pružaju kvalitetniju i jasniju sliku nego polikarbonatna sočiva. Idealne su za ljude koji imaju visoku dioptriju.


Sočiva sa visokim indeksom loma


Visoki indeks je termin koji se koristi za opisivanje raznih plastičnih materijala koji su tanji i lakši od običnih CR-39 sočiva. Faktor koji određuje debljinu Vaših dioptrijskih sočiva je indeks loma. Ukoliko je indeks loma viši, sočiva su tanja i lakša. Obični plastični CR-39 materijali imaju indeks loma 1.5, dok je najviši indeks loma plastičnih materijala 1.74.
                                                         Materijali za dioptrijska sočiva