ABM 1 | Terazije 29
ABM 2 | Jug Bogdanova 8
ABM 3 | Nušićeva 3

Kontaktna sočiva - saveti i preporuke

Kontaktna sočiva su optička pomagala, izrađena od specijalnih materijala koja se stavljaju na oko, u cilju ispravljanja vidnih grešaka kao što su kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam i presbiobija.

 

kontaktna sociva


Kontaktna sočiva se dele po više osnova


Prva podela je po materijalu od kojeg su napravljena:
• Meka kontaktna sočiva
• Gas propusna kontaktna sočiva (GP - polutvrda sočiva)
• Tvrda sočiva


Imajući u vidu da su meka kontaktna sočiva dominantna na tržištu, i da su ih nosioci ocenili kao najbolje rešenje, mi ćemo se u tekstu koji sledi najviše baviti sa njima.


Polutvrda kontaktna sočiva ili meka kontaktna sočiva – koja su bolja? - Saznaj više


Materijal od kojeg se prave meka kontaktna sočiva nije isti za sva sočiva, tako da je i to jako bitan faktor kod izbora sočiva.

 

Materijali nove generacije od kojih se prave pre svega mesečna sočiva imaju do 7 puta veću propustljivost kiseonika u odnosu na sočiva starije generacije i na taj način nošenje takvih sočiva je neuporedivo zdravije za oko.


Meka kontaktna sočiva možemo podeliti i po režimu nošenja tj. veku trajanja jednog sočiva, tako da po tom osnovu imamo podelu na:


Dnevna kontaktna sočiva
Mesečna kontaktna sočiva
Tromesečna kontaktna sočiva
• Godišnja kontaktna sočiva


Kada su se pojavila meka kontaktna sočiva ona su se prodavala isključivo kao godišnja, ali se vremenom prelazilo na sočiva koja su se menjala češće, jer je koncept godišnjih sočiva nosiocima pravio određene probleme u pogledu češćih infekcija, stvaranja depozita na površini sočiva, i čestih fizičkih oštećenja. Tromesečna sočiva iako su i dalje dostupna (od vodećih svetskih proizvođača samo je Bausch Lomb zadržao ovaj koncept i to u samo jednom proizvodu) ona su bila tek prelazno rešenje do uvođenja mesečnih sočiva kao dominantnog koncepta. Koncept dnevnih sočiva je definitivno za klijenta najzdraviji za nošenje, jer uvek imamo novo sočivo, tako da je mogućnost infekcije svedena na minimum. Naravno, za ova sočiva je potrebno izdvojiti više novca nega za druge tipove, ali je uočljiv trend porasta broja klijenata koji se odlučuju za ovaj tip sočiva.


Zašto su mesečna kontaktna sočiva dobar izbor za vas? - saznaj više


Na početku razvoja mekih kontaktnih sočiva, sa njima se mogla korigovati samo sferična dioptrija, dok su za klijente sa astigmatizmom jedino rešenje bila GP sočiva. Razvojem tehnologije više nije nikakav problem korigovati i visoke cilindrične dioptrije sa mekim toričnim kontaktnim sočivima, tako da klijent ima maksimalne optičke karakteristike uz maksimalna komfor prilikom nošenja. Sočiva za asigmatizam pogledaj ovde. Za klijente koji imaju potrebu za dioptrijom i za daljinu i za blizinu tu su meka multifokalna sočiva. I na kraju, sa kontaktnim sočivima možete i da menjate i boju vaših očiju. Ovakva sočiva mogu da budu sa ili bez dioptrije. Ovde samo da napomenemo da su u pitanju kozmetička sočiva koja kao osnovnu funkciju imaju promenu prirodne boje oka. Kod ovakvih sočiva optička zona je manja nego kod klasičnih mekih kontaktnih sočiva.


Naša preporuka je da pre nošenja kontaktnih sočiva obavezno uradite pregled kod oftalmologa, koji će vam posle urađenog pregleda predložiti sočiva koja bi vam najviše odgovarala. Jako je bitno da pratite instrukcije oftalmologa u pogledu održavanja kontaktnih sočiva, režima nošenje i higijene. Bez obzira što postoje kontaktna sočiva koja imaju veliku propustljivost kiseonika i gde je proizvođač naveo da je moguće sa njima spavati, uvek pre takve odluke se konsultujte sa oftalmologom, jer tako i proizvođač predlaže.


ABM CLINIC uz dugogodišnje iskustvo sa kontaktnim sočivima, veliki izbor kontaktnih sočiva vodećih svetskih proizvođača, veliki lager i dobre cene čini to na budemo logičan izbor za klijenta. Prateći svetske trendove omogućili smo da preko naše internet prodavnice na najjednostavniji način poručite meka kontaktna sočiva, i da ih dobijete na kućnu adresu. Takođe nudimo i veliki asortiman tečnosti za negu kontaktnih sočiva, kao i veštačkih suza.

 


Za sva dodatna pitanja i eventualne nedoumice uvek možete da pozovete neki od naših prodajnih salona i da dobijete dodatne informacije.


Kontaktna sočiva - najčešća pitanja i odgovori: